BSA intensiveert zoeken naar illegale software

Eerste jachtterrein beperkt zich tot Regio Apeldoorn

De Business Software Alliance (BSA) gaat de jacht op illegale software intensiveren. Deze groep Amerikaanse softwareleveranciers is van plan telkens weer in andere gebieden van Nederland overtredende bedrijven op te sporen.

De eerste regio waar de BSA nauwgezet gaat controleren, is Apeldoorn en omstreken. Middels advertenties in dagbladen heeft men de ondernemers gewaarschuwd voor de gevolgen van het illegale softwaregebruik. Overtreders kunnen harde straffen tegemoet zien. Te denken valt aan een boete van 25.000 gulden en een eis tot schadevergoeding. Juridisch is het zelfs mogelijk hiervoor in de gevangenis te belanden. De BSA plaatste bij haar advertenties dan ook een foto van een weinig aanlokkelijke gevangenis.
Elk jaar omstreeks deze tijd start de BSA met de nodige publicitaire acties om het illegaal gebruiken van software een halt toe te roepen. Begin 1995 deed de BSA invallen bij drie bedrijven; in Den Bosch, Den Haag en Heemskerk. Een jaar later in februari 1996 werd een beloning van maximaal 5000 gulden aangekondigd voor tips die zouden leiden tot de veroordeling van illegale softwaregebruikers. Wanneer de BSA een schadevergoeding zou innen, kon de tipgever daar 10 procent van tegemoet zien. Bij een schikking kan de tipgever overigens geen aanspraak maken op tipgeld. De kamerfractie van de PvdA uitte destijds bezwaren tegen het instellen van deze methode door de BSA. Dit zou aanzetten tot klikken.

Nederland gemiddeld

Softwarepiraterij steekt met name in voormalige Oostblok-landen de kop op. Vooral Rusland en Bulgarije zijn notoire overtreders. Nederland zit wat dat betreft dichtbij het Europese gemiddelde. De softwarefabrikanten missen in ons land jaarlijks voor 300 à 400 miljoen gulden aan omzet als gevolg van softwarepiraterij.
Behalve particulieren blijken vooral kleinere bedrijven het niet al te nauw te nemen met de regels. Soms gebeurt dat bewust, maar vaak speelt onwetendheid ook een rol. Daarom vraagt de BSA bedrijfsleiders met haar in contact te treden.
De BSA heeft een uitgebreide databank met gegevens over het aantal computers per bedrijf en de hoeveelheid software die daarop draait. Als nauwelijks software wordt aangeschaft terwijl toch in hoge mate is geautomatiseerd, komt men in het geweer. De actie begint met een brief om opheldering, eventueel gevolgd door een inval. Zover hoeft het meestal niet te komen, want na ontvangst van de brief plegen veel bedrijven hun leven te beteren. Ook komt het voor dat met betrokken bedrijven een schikking wordt getroffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-07T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.