Managed hosting door True

Werkgever én werknemer: houdt kennis op peil

Vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan. Wellicht dat het innovatieplatform in staat is om mensen met een prima basis-opleiding om te scholen tot bruikbare medewerkers, oppert Jacob van Steenselen.

Met interesse heb ik de 'open brief aan Balkenende' van Dobroslav Gracanin gelezen met daarnaast de reactie van Henk ten Veen in (Computable, 31 oktober). Beiden willen werk.
Ik zit als werkgever aan de andere kant. Tien jaar geleden ben ik samen met enkele collega's een eigen bedrijf begonnen, onder andere omdat er ontslag voor mij dreigde. Het bedrijf telt nu ruim vijftien medewerkers. Wij maken standaard software-pakketten voor personeelsbeheer en -registratie. Tegen de markt in groeien wij nog steeds, en dus zoeken we nieuwe medewerkers. Helaas zijn de mensen die wij aangeboden krijgen via wervings- en selectiebureaus niet degenen die we zoeken. Wij hebben behoefte aan mensen die onze software kunnen uitleveren.
Vraag en aanbod in de automatiseringswereld sluiten mijns inziens niet op elkaar aan. Welk bedrijf zit er te wachten op een (gesjeesde) manager van veertig jaar, die alles van OS 9 weet en een salaris heeft van 4000 euro in de maand?
De volgende zaken spelen hierbij een rol.
Door de internet- en automatiseringshype aan het eind van de vorige eeuw staan de salarissen die veel mensen vragen, krijgen of kregen niet in verhouding tot datgene wat zij te bieden hebben.
Een goede technicus loopt het risico manager te worden. Manager worden is eenrichtingsverkeer. Als je het eenmaal bent, kun je niet terug als onverhoopt mocht blijken dat je de juiste managementkwaliteiten ontbeert.
Door de razend snelle verandering in de automatisering zijn de specialisten van tien jaar geleden niet degenen die nu nodig zijn. Vooral dit laatste is een structureel probleem.
Indien zowel werkgever als werknemer er niet voor zorgen dat kennis en ervaring op peil blijven, dan loopt elke technicus het grote risico om na twintig jaar werken voorgoed op de bank terecht te komen.
Wellicht dat het innovatieplatform in staat is om mensen met een prima basisopleiding om te scholen tot bruikbare medewerkers met een redelijk salaris. Ideeën en producten zijn er (binnen ons bedrijf) voldoende om zowel in binnen- als in buitenland flink te kunnen groeien. Als wij de juiste mensen krijgen, bieden wij ze een goede toekomst.
Ik weet niet hoe het is om werkloos te zijn. Alleen de dreiging van werkloosheid was al erg. Des te triester vind ik het dat ik als werkgever niets kan doen voor mensen als Dobroslav en Henk.< BR>
 
Jacob van Steenselen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Jacob van Steenselen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.