Microsoft past licentie-programma aan

Amerikaanse staten wantrouwen naleving antitrustuitspraak

Microsoft voert wijzigingen door in zijn licentiestructuur voor software communicatie protocollen. De aanpassingen volgen op aanhoudende kritiek van Amerikaanse staten op de structuur die Microsoft heeft opgesteld na de uitspraak vorig jaar in de antitrustrechtszaak.

'Microsoft misbruikt monopoliepositie' Microsoft overtreedt de Europese mededingingswet en misbruikt zijn positie op de pc-markt. Dit is het voorlopige besluit dat de Europese Commissie deze week bekendmaakte, aldus The Financial Times. De concurrentie-afdeling in Brussel komt na 3,5 jaar onderzoek tot de conclusie dat het softwarebedrijf een boete moet krijgen. Met die conclusie slinken de kansen op een schikking snel. Andere afdelingen moeten het voorlopige besluit nog onderzoeken, maar het is bijna ongehoord dat zij tegen de conclusies van de machtige concurrentiedivisie stemmen. Deze zaak wordt gezien als een van de belangrijkste antitrustzaken in Europa, niet alleen door het bedrijf dat erbij betrokken is, maar ook vanwege de consequenties die de uitspraak kan hebben voor het technologiebeleid en de relaties met de Verenigde Staten.
Onder de uitspraak werd de softwaregigant gedwongen zijn technologie beschikbaar te maken voor zijn concurrenten, zodat deze hun producten kunnen afstemmen op het Windowsplatform. Het Microsoft Communications Protocol Program (Mcpp) geeft de concurrentie toegang, onder licentie, tot protocollen die Microsofts pc-besturingssysteem laat communiceren met server-besturingssystemen. De licentie-overeenkomst beslaat ruim vijftig pagina's en is moeilijk te begrijpen, aldus de zestien klagende Amerikaanse staten. Daarnaast is de royalties-structuur te complex en is het voor de bedrijven met licenties vaak niet duidelijk op welke manier zij de protocollen mogen gebruiken. Ook overheidsjuristen lieten districtsrechter Colleen Kollar-Kotelley weten dat het licentieprogramma te complex is en waarschijnlijk te duur voor de concurrentie.
Microsoft heeft aangegeven de licentieovereenkomst in te korten en de royalties die het momenteel vraagt voor ongeveer 24 protocollen te laten vervallen. Voor andere protocollen wordt een vaste prijs gesteld. Daarnaast wordt het evaluatieprogramma aangepast, waardoor het voor toekomstige klanten makkelijker wordt om voorbeelden van de technische specificatie in te zien.
Juristen waarschuwen ervoor dat zelfs na deze veranderingen Microsoft niet met zekerheid kan zeggen of de verbeteringen voldoende zijn. Er zouden nog verdere aanpassingen nodig kunnen zijn.
Microsoft reageerde hierop dat het niet de verantwoordelijkheid van het bedrijf is als zijn concurrenten ervoor kiezen niet met haar technologie in zee te gaan. Momenteel hebben elf bedrijven een licentie-overeenkomst gesloten met de softwarereus. Microsoft is naar eigen zeggen in gesprek met nog eens twintig bedrijven.
Districtsrechter Kollar-Kottely heeft na de bekendmaking van voorgenoemde aanpassingen in de licentie-overeenkomst aangegeven tevreden te zijn met de inspanningen van het softwarebedrijf omtrent de antitrustuitspraak.

Intensieve campagne

Massachussetts is de enige staat die Microsoft zwaarder gestraft wil zien. De officier van Jusitie in die staat, Thomas Reilly, liet weten dat zijn advocaten ook aan het uitzoeken zijn of de claims dat Microsoft plannen heeft om een intensieve campagne tegen rivaliserende internet-zoekmachines te starten, waar zijn. Deze campagne zou gelijkenissen vertonen met degene die het softwarebedrijf eerder tegen concurrerende browserbedrijven voerde. Reilly zoekt ook uit of Microsoft een dergelijke actie tegen Adobe Systems van plan is.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.