Te weinig ram op Mars

Programmeurs slaagden er vorige week in de zichzelf steeds resettende computer van Marslander Spirit tot rust te krijgen. Gehinderd door de minutenlange vertraging gaven ze Spirit opdracht het flash-geheugen uit te schakelen.

De programmeurs kloppen nu dagelijks code in die voorkomt dat Spirit 's ochtends vroeg het flashgeheugen aanspreekt, maar in plaats daarvan de ram-schijf. Probleem daarbij: onderbreekt om welke reden dan ook de stroomvoorziening, dan verliest Spirit alle gegevens op deze schijf.
De technici denken echter dat de Marslander iets te weinig ram heeft om de voor de reparatie nodige bestanden te bevatten. Toch is de ruimtevaartorganisatie vol vertrouwen dat ze Spirit weer tot leven kan wekken. Het noemde eind vorige week de toestand al 'ernstig, maar niet langer kritiek'.

Spaarstand

De technici kregen het in ieder geval voor elkaar dat de Marslander zichzelf 's nachts uitzet. De extreme koude in de Marsnacht kost anders teveel elektriciteit, waardoor de lander zichzelf in de spaarstand zet en communicatie nog weer moeilijker wordt. De Spirit kan zichzelf wel weer opladen met behulp van de zonnepanelen. Dat is zelfs mogelijk als er helemaal geen leven meer in de accu zit.
De techneuten willen nu de snelheid van communicatie met het karretje verbeteren. Dat moet hen in staat stellen een beter diagnose te stellen en de Marslander weer zoveel mogelijk aan het werk te krijgen. De Marslander gebruikt nu niet alle antennes die het aan boord heeft. Het maakt alleen gebruik van de (zwakke) reserve-antenne. Voor de reparatie is het nodig dat Spirit ook de hoge-frequentie antenne weer aankrijgt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-30T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.