Atos Origin kleedt Euronext-aankoop uit

Atos Origin nam begin oktober het belang van Euronext in Atos Euronext Nederland over. Inmiddels blijkt het onderdeel te worden uitgekleed. Voor 117 werknemers dreigt ontslag, meldt CNV Dienstenbond.

CNV Dienstenbond is betrokken bij de onderhandelingen over een sociaal plan. Bestuurder Maurice Limmen wil vanwege de lopende onderhandelingen geen commentaar geven. Uit een ledenbrief blijkt echter dat het overgenomen personeel in november 2003 - een maand na de met champagne gevierde overeenkomst - te horen kreeg dat de werkzaamheden in 2004 worden afgebouwd. Volgens de vakbond kunnen 117 werknemers, die bij Atos Origin Financial IT-services zijn ondergebracht, op straat komen te staan.
Volgens Maarten Jan Officier, transitiemanager Atos Origin, ligt de zaak genuanceerder. "De medewerkers wisten al voor de verkoop dat de werkzaamheden gefaseerd worden afgebouwd. Omdat de joint venture voor de helft in ons bezit was, wilden wij ze niet in de kou laten staan." Officier erkent dat er ook een altruïstisch belang meespeelt. Hij verwacht dat een deel van de mensen bij Atos Origin kan blijven, om ingezet te worden bij werkzaamheden voor Euronext en andere financiële instellingen. Voor de overige medewerkers wordt naar een baan binnen of buiten het bedrijf gezocht. Ontslag is pas de laatste optie, stelt hij.
Computable meldde in september dat Euronext zijn belang in Atos Euronext Nederland van de hand deed aan Atos Origin. Het beursbedrijf wil zich niet meer met de uitvoering van de automatisering bemoeien, met uitzondering van de netwerkactiviteiten. De joint venture, verspreid over kantoren in Parijs, Brussel en Amsterdam, werd opgezet vanwege het samengaan van de beurzen in deze drie steden. Later kwam daar de Londense derivatenbeurs bij. Spil in de werkzaamheden was de invoering van het elektronisch handelssysteem NSC (Nouveau Système de Coûtation). Toen de migratie voor de Amsterdamse effectenbeurs was afgerond, en veel andere it-taken bij de beurzen in Parijs en Londen bleken te liggen, bleef er weinig structureel werk over voor Atos Euronext Amsterdam.
Een woordvoerder van Euronext Amsterdam meldt dat het beursbedrijf zich niet met de zaak bemoeit. "Voor de continuïteit van het werk hebben we contracten afgesloten met Atos Origin. Hoe dat verder wordt ingevuld, is aan hen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.