Ict in VS klimt uit dal

Gunstige cijfers IBM en Intel

Amerikaanse ict-bedrijven lijken de ergste tijd achter de rug te hebben. Die voorzichtige conclusie is te trekken uit de recentste kwartaalcijfers afkomstig uit de Verenigde Staten.

Intel meldt een recordomzet over het laatste kwartaal en IBM is voor het eerst sinds jaren weer optimistisch. Op dezelfde dag als IBM meldt Sun verliezen. Toch lijkt ook de westkant van de Verenigde Staten optimistisch. Vrolijk klinken eveneens de chipfabrikanten, die blijkens de cijfers hun ergste crisis ooit overleefd hebben.

Fatsoenlijke winst

De eerste optimistische geluiden kwamen uit de hoek van de chipfabrikanten, eind vorig jaar. In 2001 viel de omzet van de halfgeleiderindustrie terug met meer dan 30 procent, zo blijkt uit cijfers van branchevertegenwoordiger Semiconductor Industry Associaton. In 2002 waren de omzetgrafieken plat, maar in 2003 stegen de omzetten met zo'n 15 procent. "Het zijn weer goede tijden", citeert weekblad Economist een analist.
De afgelopen dagen kwamen de hoopvolle signalen ook uit andere sectoren van de ict. Zowel Intel als IBM waren te spreken over hun jaaromzetten. Die van Intel nam toe met 13 procent naar 30,1 miljard dollar. IBM rapporteerde een omzet van net geen 90 miljard dollar, 10 procent meer dan een jaar eerder. IBM-topman Sam Palmisano was dan ook enthousiast over 2004."We beginnen dit jaar goed." Tegenspeler Craig Barret van Intel: "In 2004 willen we meer dan tien procent groei halen."
Een dissonant kwam van Sun; het meldde een verlies in het tweede kwartaal van 125 miljoen dollar. Ceo Scott McNealy is evenals zijn collegae optimistisch. De omzet van Sun stijgt en de topman verwacht weer een fatsoenlijke winst.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.