IT-fondsen lieverdjes van beursvloer

CMG behaalde over het jaar 1996 het hoogste rendement

IT-ondernemingen behoren tot de sterkst stijgende aandelenfondsen op het Damrak. Na Goudsmit (uitzendbureaus) behaalde CMG over 1996 het hoogste totaal rendement, namelijk 199,63 procent. Daarna volgden Cap Volmac (168 procent), Simac (161 procent), Getronics (152 procent), Ordina (152 procent) en LCI Computers (145 procent).

Niet alle hightech-fondsen deden het goed. ASM International behoorde met een negatief rendement van 103,81 procent zelfs tot de grootste verliezers. Ook aan Rood Testhouse (minus 45 procent) beleefden de beleggers weinig plezier. Aandeelhouders van Tulip, Management Share en Besi zagen vorig jaar de waarde van hun aandelen nauwelijks veranderen.
Bij de grote winnaars van 1996 zaten enkele fondsen die het in het jaar daarvoor ook goed deden. Over twee jaar gemeten is het elektronica- en IT-bedrijf Simac koploper van de Nederlandse hightech-industrie. In 1995 was deze onderneming uit het Brabantse Veldhoven goed voor een totaal rendement van 72 procent, terwijl in 1996 zelfs 161 procent werd gescoord.
Simac, inmiddels hoofdsponsor van zeezeiler Henk de Velde, heeft om in maritieme termen te blijven 'de wind mee'. Verkoop, installatie en onderhoud van netwerken, midrange-systemen, PC's en IT-diensten vormen 80 procent van de omzet. In 1995 werd met 417 medewerkers een omzet behaald van 174 miljoen gulden.

Testen en meten

Ruim 24 jaar geleden begon Simac met de verkoop van industriële elektronica. Analoge test- en meetapparatuur vormde de eerste activiteit. Thans zit men in allerhande verbindingstechnologie en in digitale systemen.
Daarnaast is Simac Techniek actief op de markt voor informatie- technologie. De werkzaamheden op dit laatste gebied zijn te verdelen in netwerken, distributie en service. Vorig jaar bundelde Simac de bestaande IT-disciplines in een Simac-IT organisatie. Afgelopen zomer werd de S+P Groep uit Woerden overgenomen. Met S+P kan Simac een completer dienstenpakket op gebied van netwerk-infrastructuren aanbieden.
Simac is uitgegroeid tot een holding met elf werkmaatschappijen, verdeeld over zeven vestigingen in Nederland en België. Mede geholpen door de hoge aandelenkoers bezint Simac zich momenteel op acquisities. Naast activiteiten op gebied van IT en industriële elektronica heeft Simac een aantal werkmaatschappijen die eigen produkten op de markt brengen. Tron Datacommunicatie vervaardigt modems, terwijl Simac Systems actief is in de mobiele datacommunicatie en transport management. Simac CSI maakt elektronica voor industrie en scheepsbouw.

Internet-diensten

Simac tekende vorig jaar contracten met de Israëlische firma Lanoptics voor de distributie van netwerkprodukten en met de Taiwanese firma Mitac voor de verkoop van computers voor militaire en industriële toepassingen. Verder werd een apart bedrijfsonderdeel opgericht voor Internet-diensten. De klanten krijgen de raad geen overhaaste beslissingen te nemen omtrent Internet-gebruik. In de haast 'op het Net' te gaan worden de kansen maar ook de bedreigingen van het Net nogal eens over het hoofd gezien, meent Simac. Simac Internet wil de klanten daarvoor behoeden. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-10T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.