Switch laat concurrentie hielen zien

Onderwijsorder zorgt voor zware teleurstelling onder verliezers

Het Oldenzaalse Switch Automatisering heeft verrassend een computerorder in de wacht gesleept bij een groep van zeven onderwijsinstellingen. Het won de aanbesteding van twaalf andere leveranciers. Dit dozijn nam het verlies met moeite. Het toont aan dat de magere jaren nog niet voorbij zijn: elke opdracht telt.

Een groep onderwijsinstellingen uit het oosten des lands - zes regionale opleidingencentra en een hbo-instelling - verenigden zich in de initiatiefgroep Europese Aanbesteding om computers aan te schaffen voor hun studenten, cursisten en medewerkers. Doel van de bundeling: profiteren van gezamenlijke inkoopvoordelen. Het gaat om het Alfa College, ROC De Amerlanden, het Horizon College, ROC de Leijgraaf, ROC Rijn IJssel, Nova College en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In totaal gaat het om 115.000 cursisten en 9500 medewerkers. Voor deze groep zijn per jaar ruim vierduizend nieuwe werkstations en 350 notebooks nodig.
Switch Automatisering is als eerste automatiseerder een order gegund. Het betreft een één-jarig contract voor de levering van pc's en laptops met twee maal een optie tot verlenging van een jaar. De waarde ervan is geraamd op drie tot vier miljoen euro op jaarbasis. De schoolinstellingen zijn vrij om te bestellen wat ze willen binnen de gesloten mantelovereenkomst. De aanbesteding is uitgevoerd door International Tender Services uit Raalte.

Ontstemd

Volgens G. Tros van ROC Rijn IJssel, die vanuit het consortium betrokken was bij de aanbesteding, is de opdracht naar Switch Automatisering gegaan, omdat dit bedrijf economisch de meest gunstige aanbieding had gedaan. Tros vertelt dat er heftige emoties losbarstten toen de uitslag bekend werd gemaakt. "Sommige inschrijvers hadden het erg moeilijk met het verlies, ook omdat Switch tot de kleintjes wordt gerekend. Men was erg gebrand op het binnenhalen van deze order, zo vlak voor het einde van het jaar. Veel leveranciers beschouwden de opdracht als een belangrijke profilering op de markt voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie met oog op het binnenhalen van nieuwe opdrachten." Bovendien geldt voor diverse partijen dat zij hun oude leveringen die ze voor de afzonderlijke instellingen deden, kwijt zijn.
Tot de verliezers behoren gangbare namen als Dell, IBM, Fujitsu Siemens, Kender Thijssen, ISL en Paradigit, maar ook minder bekende firma's als Scholten Awater, SCC, Norrod Computers, Issue Information Technology, Buyitdirect.com en Bossers & Cnossen Automatisering.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-09T00:00:00.000Z Rik Sanders