Software AG integreert met Crossvision SOA en BPM

Een repository waarin alle services in een soa-omgeving kunnen worden vastgelegd, vormt het hart van een nieuw productreeks van Software AG die Crossvision is gedoopt. Het maakt een integratie van een service oriented architecture met business process management mogelijk.

Voor wie Software AG de afgelopen maanden en jaren enigszins gevolgd heeft, zullen met de recente aankondiging van Crossvision heel wat puzzelstukjes op hun plaats zijn gevallen. Eerder kondigde het bedrijf bijvoorbeeld al service oriented architecture (soa) gateways voor Natural en Adabas aan, besloot het samen te werken met de leverancier van Business Process Management (bpm)-software IDS Scheer, kocht het de ontwikkelaar van Ajax-tools Casabac en sloot het een contract met ILOG voor de wederverkoop van een beheersysteem voor business rules.

Met de aankondiging van de nieuwe productlijn is Software AG een van de eerste bedrijven die een integratie mogelijk maakt van enerzijds een soa en anderzijds bpm. Het idee: wie soa- en bpm-hulpmiddelen integreert, maakt het mogelijk om vanuit een beschrijving van een werkproces alle voor het ondersteunen van dat proces relevante services bij elkaar te brengen en aan elkaar te koppelen. Bouw en beheer van moderne bedrijfsprocessen kan hierdoor in principe een stuk eenvoudiger en sneller.

Onopgemerkt

Een hoofdrol in deze aanpak is weggelegd voor een product dat luistert naar de naam CentraSite. Software AG heeft CentraSite een half jaar geleden geïntroduceerd. Het product is tot nu toe eigenlijk grotendeels onopgemerkt gebleven. Nu blijkt het een hoofdrol te spelen in de integratie van soa en bpm die het softwarebedrijf voorstaat. "CentraSite is een repository voor het beheren van alle services die in een bedrijf in zijn soa-omgeving beschikbaar heeft", vertelt Ivo Totev, lid van de zogeheten ‘Extended Executive Board' van Software AG. "Wij noemen CentraSite een ‘soa metadata repository'. Geen mooie kreet, maar het geeft wel precies aan wat met dit product mogelijk is. Iedere organisatie die met soa begint, loopt namelijk na verloop van tijd tegen een beheerprobleem aan: precies weten wat de mogelijkheden, beperkingen, technische eisen en dergelijke van pakweg vijf individuele services zijn, is nog wel te doen. Wat echter als de soa doorgroeit naar vijftig services of meer? Dan is een volwaardige beheeromgeving nodig. CentraSite biedt hiervoor de functionaliteit."

"In CentraSite leggen we allerhande informatie vast over individuele services. Denk aan een beschrijving van de services en de soa-componenten, een overzicht van de onderlinge afhankelijkheden (dependencies), service level agreements en dergelijke. Ook biedt de software mogelijkheden voor het analyseren van de gevolgen van eventuele veranderingen die voor een service gepland staan. De software beheert de gehele levenscyclus van een service."

Ondersteuning werkprocessen

Het product - ontwikkeld samen met Fujitsu - biedt daarmee ook mogelijkheden voor het op basis van individuele services ondersteunen van werkprocessen. Totev: "Tot nu toe was er weliswaar de roep om tot een betere afstemming te komen tussen zakelijke doelstellingen en ict-systemen, maar ontbraken in belangrijke mate de hulpmiddelen daarvoor. Met Crossvision proberen we daar nu verandering in te brengen. We kunnen legacy-systemen die gebaseerd zijn op Adabas en Natural in een soa opnemen via de eerder aangekondigde soa gateways. Dat noemen we nu Crossvision Legacy Integrator. We bieden onder de naam Crossvision Service Orchestrator soa-functionaliteit aan. Met Crossvision Information Integrator is het mogelijk een eenduidige kijk op informatie te creëren over tal van bronsystemen heen. Met Crossvision Business Process Manager kunnen we bedrijfsprocessen ontwikkelen. Bovendien leveren we een op Ajax-technologie gebaseerde Crossvision Application Composer aan waarmee een bedrijfsproces van een gebruikersinterface kan worden voorzien die niet alleen functioneel rijk is, maar bovendien via internet beschikbaar kan worden gesteld." Dit is het verder ontwikkelen van de technologie van het eerder overgenomen Casabac.

Overigens is Software AG niet de enige aanbieder die bpm en soa wil integreren. Ook Tibco, dat eerder Staffware overnam, zit op dit spoor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-25T00:00:00.000Z Robbert Hoeffnagel
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.