MKB deelt kennis in DevLab

Onderzoekssamenwerking twaalf bedrijven geeft goede voorbeeld

Geïnspireerd door grote bedrijven is ook de toepasbare ict-kennis bij kleinere bedrijven de laatste jaren enorm toegenomen. In het samenwerkingsverband DevLab delen twaalf mkb-bedrijven hoogwaardige kennis.

Bedrijven, groot en klein, kennisinstellingen en overheid praten met elkaar over het creëren van nieuwe kansen door samenwerking. “Denk daarbij niet aan borrelpraat”, betoogt DevLab-voorzitter ir. Peter Adema (directeur van Vitelec in Breda). Development Laboratories is bedoeld om de kennisontwikkeling van twaalf hightech mkb-bedrijven op een hoger plan te brengen. “Er wordt in dat circuit heel serieus, formeel, informeel, open en effectief gecommuniceerd over marktbehoeften. Ontwikkeling en toepassing van kennis moet Nederland een vooraanstaande positie in de mondiale kenniseconomie geven. Bij open innovatie, waar heel veel nieuwe kennis wordt ontwikkeld en uitgewisseld, moeten partijen elkaar vertrouwen”.

Development Laboratories werd van meet af aan ondersteund door twee lectoren, ir. Wim Hendriksen van de Fontys Hogeschool Informatica Eindhoven en drs. Theo de Ridder van de Saxion Hogescholen Enschede. Nu functioneert op de TU Eindhoven Campus een lab onder de bezielende leiding van deze lectoren. Aio’s reiken de kennis aan voor de ontwikkeling van generatieve modellen. De hogeschoolstudenten werken de modellen uit en toetsen deze. De ontwikkelde kennis is beschikbaar voor de leden van de coöperatie. Zij betalen een percentage van hun loonsom als bijdrage aan de kostendekking voor het lab. Daarnaast wordt door de deelnemende ondernemingen veel tijd in DevLab gestoken.


Vlinders en klei

De eerste ontwikkelprojecten zijn de vlinder Atalanta en Dutch Clay. Atalanta is een virtuele vlinder met onder meer een geraffineerd motion control systeem voor de controle van het fladderen. De vlinder heeft een lichtgewicht, zuinig en duurzaam energiesysteem nodig en een waarnemingssysteem dat moet helpen botsingen te voorkomen. Het object moet zich immers vrij in de ruimte kunnen bewegen. Dit model zou later in concrete functies of producten verwerkt moeten worden. DevLab ontwikkelt geen kant- en -klare componenten, maar getoetste modellen, die de gebruiker dan aanpast aan zijn eisen. Bij Dutch Clay gaat het om een systeem van heel veel bolletjes die waarnemen, met elkaar communiceren en gezamenlijk het gedrag van het geheel bepalen. Dat kan het gedrag van het verkeer op een weg zijn of de beveiliging van een object. In het DevLab hebben die bolletjes nu nog een afmeting van een golfbal. “Misschien kunnen ze ooit wel teruggebracht worden tot de grootte van zandkorrels”, mijmert Adema.

Een nieuw project is het Myrianed-project dat de ontwikkeling van een draadloos sensornetwerk van zo’n tienduizend knooppunten moet opleveren dat communiceert op basis van een gossip-protocol. Het gossip-protocol laat zich, zoals de naam al aangeeft, het beste vergelijken met een roddelcircuit. Wanneer een node in het netwerk een signaal ontvangt, reageert het volgens een voorgeprogrammeerd patroon en geeft de boodschap weer door. Volgens het protocol stopt een sensor geen energie meer in een bericht dat hij al een keer heeft gehoord, maar geeft het nog wel door. De vraag naar zo’n grootschalig netwerk is groot. Alleen, het bestaat nog niet.


Wantrouwen

“Een fundamenteel probleem bij kennisuitwisseling binnen het mkb is het gebrek aan onderling vertrouwen. Op dat vlak maken we veel progressie”, vervolgt Adema. “Op het managementniveau van de twaalf deelnemende bedrijven is dat vertrouwen er altijd al geweest. Nu de resultaten op tafel komen, groeit ook het vertrouwen op de uitvoerende niveaus snel. Onze medewerkers krijgen er schik in om met hun kennis de bedrijfsgrenzen te overschrijden, in de keuken van DevLab te kijken en gezamenlijk, meer dan ooit, tot creatieve oplossingen te komen. Nu DevLab ook actief wordt binnen de Development Club van het FHI kunnen volgende stappen worden genomen. Meer samenwerking met universiteiten en kennisinstellingen zoals TNO, ESI en het Holst Instituut, maar ook uitbreiding van het DevLab zelf tot maximaal twintig leden”.

Binnen het DevLab is het onderzoekproces zelf deze zomer verbeterd door een samenwerking met Mentor Graphics. Mentor Graphics levert DevLab hulpmiddelen voor bord- en chipontwerp en ontwikkeling van embedded toepassingen en high level design. Die laatste module is waarschijnlijk de meest belangrijke omdat zij faciliteiten biedt om het onderzoeksproces effectiever te laten verlopen. Er zijn submodules voor system vision, voor het beschrijven en analyseren van systeemarchitecturen en hulpmiddelen voor synthese van ANSI C++ code rechtstreeks naar HDL (Hardware Description Language).

“Met Mentor Graphics is de effectiviteit van het ontwikkelproces aanzienlijk te verbeteren. Mentor Graphics krijgt op zijn beurt een betere ingang bij de leden van DevLab. Daar komt dan bij dat studenten in korte tijd waardevolle kennis opdoen van deze ontwerpomgeving. HBO-studenten werken een half jaar in DevLab. Afgestudeerd nemen zij hun kennis van Mentor Graphics mee naar het high tech bedrijfsleven. Het belangrijkste is dat DevLab een voorbeeldmodel geworden is hoe het mkb zich door gezamenlijke kennisontwikkeling drastisch kan vernieuwen. Andere branches, die het belang ervan inzien voor hun toekomstige markten en hun voortbestaan kunnen en moeten hier hun voordeel mee doen.”

Devlab

Almende, Betronic, Chess, Connect, Mediatronix, NBG Industrial Automation, Salland Electronics, Van Mierlo, Protonic, PTS Software, Technobis en Vitelec nemen deel aan DevLab. Meer informatie op www.devclub.nl/?id=16

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-12-01T00:00:00.000Z Cees van Heykoop
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.