Managed hosting door True

Groei omzet it-sector neemt af

Forrester Research: ‘Zwakke Amerikaanse economie bepaalt gezicht 2007'

Er worden dit jaar slechts 5 procent meer it-goederen en -diensten afgenomen dan in 2006. De afgelopen twee jaar bedroeg de groei nog 8 procent. Belangrijkste reden is de zwakke Amerikaanse economie, aldus Forrester Research. Ook andere onderzoekbureaus waagden zich aan een voorspelling.

Volgens Forrester zal de aankoop van it-goederen en diensten in 2007in de VS, net als wereldwijd, 5 procent groeien. Dit is het laagste groeipercentage sinds 2003, maar toch hoger dan Forrester een jaar geleden voorspelde. "Het is een waarschuwing voor it-leveranciers; 2007 zal een ‘uitdaging' worden", aldus Andrew Bartels, vice-president van Forrester Research. "De verkoop in de VS zal tegenvallen omdat cio's minder it-goederen en diensten zullen kopen of zullen wachten met aanschaf." Bartels noemt de economie van de VS de belangrijkste variabele voor het toekomstig it-bestedingsgedrag wereldwijd.

Volgens Forrester zal de aankoop van it-goederen en diensten in 2007 wereldwijd toenemen tot 1,55 biljoen dollar. De aankoop van software zal het met 7 procent groei beter doen dan gemiddeld, hoewel er over het afgelopen jaar nog sprake was van 10 procent groei.

Ook de sectoren computerapparatuur en communicatieapparatuur zullen minder groeien, respectievelijk 4 en 3 procent. In 2006 werden groeicijfers van respectievelijk 6 en 9 procent genoteerd. It-diensten en outsourcing zullen 4 procent groei te zien geven, tegen 8 procent afgelopen jaar.

Azië doet stap terug

Evenals de VS zal de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (Emea) een groei van vijf procent doormaken. De cijfers voor Emea zijn interessanter, wanneer de slakken van de hazen worden gescheiden. Voor West-Europa wordt 4 procent groei in it-aankopen verwacht, gelijk aan vorig jaar. Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika vormen weliswaar een kleinere markt dan West-Europa, maar laten een groeipercentage van 15 procent zien. De reden is dat deze categorie diverse olie- en gasproducerende landen herbergt, wier economie dankzij de gestegen olieprijzen een flinke duw in de rug heeft gekregen. Een toename van investeringen in it is hiervan het resultaat.

De regio Azië/Oceanië zal een stap terug doen. Na een flinke groei van 12 procent vorig jaar, zal de zwakke economie in de VS zijn invloed doen gelden in deze regio, en resulteren in 4 procent groei voor it-aankopen dit jaar.

De VS vormen al enkele jaren niet meer de grootste markt op het gebied van computerapparatuur. Dat is de regio Azië/Oceanië. Wel zullen de VS dit jaar weer de grootste markt vormen als het gaat om communicatieapparatuur, software en diensten, en uitbesteding, aldus Forrester.

Negatieve factoren

Een ander onderzoeksbureau, IDC, is redelijk optimistisch over de it-markt in West-Europa, die het langzaam ziet aantrekken. Het bureau constateert een positievere houding van directeuren ten opzichte van it-investeringen en signaleert dat steeds meer bedrijven investeren in it. De verandering kenmerkt het economisch herstel dat plaatsvindt in West-Europa en geeft het toegenomen vertrouwen weer. Een aantal factoren is hiervoor verantwoordelijk, aldus de onderzoekers. Het bruto-inkomen van de West-Europese landen zal naar verwachting groeien, de werkloosheid zal dalen en de winstcijfers van bedrijven zullen stijgen. Daarentegen zijn er volgens IDC drie factoren die de it-markt negatief kunnen beïnvloeden: de hoge olieprijzen, politieke instabiliteit en passiviteit.

Virtualisatie: harde realiteit

Ook Gartner keek in zijn glazen bol en zag wat de toekomst op technisch gebied heeft te brengen. Een greep uit de voorspellingen van dit onderzoekbureau.

Tegen het eind van dit jaar zal 75 procent van de ondernemingen geïnfecteerd zijn met malware, met als doel het verkrijgen van financieel gewin. Geautomatiseerde kits zullen het mogelijk maken om snel en eenvoudig duizenden varianten van malware aan te maken, en zullen beveiligingsprocessen het nakijken geven.

In 2008 zal bijna de helft van de datacenters wereldwijd de noodzakelijke energie en koelcapaciteit ontberen voor het koelen van apparatuur met een hoge dichtheid van processoren.

Tegen 2010 zal de gemiddelde tco (total cost of ownership) van nieuwe pc's tot 50 procent zijn gedaald. Dit komt mede door het brede aanbod beheer- en supporttools van diverse leveranciers.

Tot 2011 zullen bedrijven zo'n 100 miljard dollar verspillen doordat ze de verkeerde netwerktechnologie en -diensten kopen. Ze zullen kansen missen om netwerken te bouwen die hen concurrentievoordelen leveren, en geneigd zijn verouderde ontwerpen te blijven gebruiken. 

Vista zal de laatste grote versie van Microsoft Windows zijn. De volgende generatie besturingssysteemomgevingen zal meer modulair zijn, en stapsgewijs geüpdatet worden. Dit komt de flexibiliteit en de kwaliteit ten goede. Het tijdperk van monolithische softwareversies nadert zijn einde, aldus Gartner.

Onderzoekbureau IDC ziet opslagvirtualisatie in al zijn vormen sterk opkomen, wat zijn weerslag zal hebben op de opslagindustrie. Opslagvirtualisatie is de kinderschoenen ontgroeid, en niet langer een markt met beperkte toepassingsmogelijkheden. Virtualisatie zal volgens de onderzoekers daarnaast meer ingezet worden ten behoeve van continuïteit, beschikbaarheid en herstel. Onderzoekbureau IDC ziet opslagvirtualisatie in al zijn vormen sterk opkomen, wat zijn weerslag zal hebben op de opslagindustrie. Opslagvirtualisatie is de kinderschoenen ontgroeid, en niet langer een markt met beperkte toepassingsmogelijkheden. Virtualisatie zal volgens de onderzoekers daarnaast meer ingezet worden ten behoeve van continuïteit, beschikbaarheid en herstel.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.