Managed hosting door True

Bureaucratie in een handomdraai

EblinC vormt digitaal alternatief bij personeelsadministratie

De verzekeringswereld brengt een hoop papierwerk met zich mee. Dat weet iedereen. Maar dat het zó erg is? EBlinC zegt de administratie te kunnen stroomlijnen.

Aan het woord is Noach van Beusekom, partner van EBlinC en verantwoordelijk voor de verkoop en distributie. Hij schetst de bureaucratische nachtmerrie waar een personeelsfunctionaris zich voor gesteld ziet. “Als een personeelslid verhuist, moet je het nieuwe adres aan twintig instanties doorgeven. Een medewerker van Personeelszaken is daar een halve dag mee bezig. Met EBlinC duurt dat maar een kwartier.” Gerrit-Jan van Dalen, directeur van EBlinC en geestelijk vader van dit employee-benefits-administratiesysteem: “Sofinummer-check, postcode-check: laat maar draaien, want alle informatie zit erin. Je kunt het de werknemer ook zelf laten doen. Hij krijgt een login voor zijn eigen gegevens en kan ook zijn vakantiedagen en ziektedagen via een spreadsheet op internet bijhouden. Heel nauwkeurig, waardoor er bijna niet meer met vrije dagen gemorst wordt. Bij elke aanvraag voor een vrije dag ontvangt de chef automatisch een mailtje, waarna hij zijn fiat kan geven.” EBlinC legt alles vast in een digitaal archief.

Er is nog een voordeel, zegt Van Dalen. “Met EBlinC kun je voor elke sollicitant een gepersonifieerd arbeidsvoorwaardenboekje maken. En met één druk op de knop rolt er een arbeidscontract uit de printer. De dag dat een nieuwe medewerker aan de slag gaat, geef je met vinkjes aan wat er allemaal in zijn pakket zit: zorgverzekering, spaarloon, WAO-gat, pensioen, arbodienst, enzovoort. Dan is alles meteen geregeld, want iedereen werkt met dezelfde database.” Van Beusekom: “Voor een werkgever is het lastig om zoiets ingewikkelds als een pensioenregeling inzichtelijk te maken. EBlinC toont dit in heldere grafiekjes.” Even surfen naar www.arbeidsvoorwaarden.com en de medewerker kan het allemaal zelf bekijken. Overal ter wereld, 24 uur per dag, zeven dagen per week. “Het is een gigantische applicatie, maar zonder windowdressing”, vertelt Van Dalen. “Het is niet eens een echte website en je hebt er ook geen intranet voor nodig.”


Uit de praktijk

Het is bijna onvoorstelbaar dat de verzekeringsmarkt niet eerder op het idee is gekomen. “Er bestaan wel wat systemen”, weet Van Beusekom. “In theorie werken die geweldig, maar in de praktijk niet. Ze worden weinig gebruikt, want de intermediairs blijven het liever op de conventionele manier doen.” Het edele handwerk. Van Dalen weet wel hoe dat komt: “It-bedrijven hebben ze ontworpen met als insteek automatisering, zonder dat ze verstand hebben van de producten. Wij hebben zelf bepaald hoe EBlinC eruit moet zien en zo heeft het it-bedrijf InnoView het ook gebouwd. Een klant vraagt vaak: ‘doe even een opgave van wat iedereen moet betalen.’ Dat was altijd een heel gedoe, met EBlinC is de export binnen vijf seconden gepiept.” Vandaar dat ook verzekeraars en tussenpersonen baat hebben met EBlinC. En natuurlijk accountants. “Ons systeem is vanuit de praktijk ontstaan.”

Die praktijk heet Surplus Pensioenadviseurs en is nog steeds de corebusiness van het bedrijf dat gevestigd is in Velp. De grote voordelen van EBlinC zijn niet binnen de vier muren van het monumentale pand gebleven. Sterker nog: EBlinC heeft afgelopen november de ISI Innovatieprijs gewonnen. Het juryrapport meldt dat het een eerste stap is naar de ontwikkeling van een marktstandaard. Collega’s vinden het ‘geweldig’. “Van de early adopters was iedereen enthousiast en sindsdien heeft het een vlucht genomen”, vertelt Van Dalen. “De markt heeft de kwaliteiten van EBlinC herkend”, zegt ook Van Beusekom. “Er was al veel mond-tot-mondreclame, maar in 2006 zijn we echt de boer op gegaan. We bedienen nu honderdveertig bedrijven met een totaal van 3500 werknemers. En als tien procent van de prospects met wie we in gesprek zijn doorgaat, ben ik heel tevreden.”

Klanten betalen niet voor een pakket, maar twee tot vier euro per werknemer, afhankelijk van de diensten. “Een ict-pakket loopt algauw in de tienduizenden euro’s per jaar”, weet Van Beusekom. “Wij zijn een kleine partij op de markt, maar als prijsconcurrent kunnen we een luis in de pels worden. We richten ons vooral op het midden- en kleinbedrijf en non-profitorganisaties. Grote jongens zoals Philips zie ik nog niet zo gauw overstag gaan. Dan zullen we ons eerst moeten bewijzen. Wel is het zo dat Nationale-Nederlanden nu rechtstreeks gekoppeld is aan onze back-office.” Een doorbraak, zeker omdat de verzekeringsgigant een eigen systeem op de plank heeft liggen. Van Dalen heeft een oproep voor alle andere verzekeraars: “Stop met verder bouwen aan je systeem!”


Eén fte minder

Door het succes van EBlinC verschuift de aandacht bij Surplus Pensioenadviseurs van verzekeringen naar software. Is dat nog wel te combineren? “De combinatie is juist mooi”, vindt Van Beusekom. “We hebben verstand van pensioenen én van het administratiesysteem. Die adviespraktijk geeft nog steeds een grote voorsprong: we weten exact wat er speelt. Anderen zijn daarop gestruikeld.” Ook Van Dalen ziet alleen maar voordelen. “Dankzij de input van de bedrijven waarmee wij werken hebben we de kinderziektes snel uit het systeem kunnen halen.” Er is wel een aparte juridische entiteit voor EBlinC opgericht. Van Beusekom: “Dat voorkomt wantrouwen bij de andere intermediairs. Die komen nu makkelijker naar ons toe.”

Uiteindelijk is ook de consument beter af met EBlinC, menen Van Dalen en Van Beusekom. Neem Nationale-Nederlanden: daar waren ze tot voor kort twintig tot dertig minuten zoet met één mutatie, mede door de steeds veranderende regelgeving. “Dankzij EBlinC wordt op de hele keten tijd bespaard”, vertelt Van Beusekom. “Dat scheelt één fte op 110 tot 120 mensen. Terwijl de administratieve rompslomp normaal 15 procent van de kostprijs bepaald, is dat met EBlinC nog maar 5 procent. Daardoor kan de prijs van producten naar beneden.” Nu maar hopen dat de verzekeraars dat aan ons doorberekenen.

Noël Ummels

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.