Managed hosting door True

Community-versie van Red Hat Linux uitgekleed

Onlangs werd bekend gemaakt dat Fedora Legacy, een project dat upgrades verzorgde voor oude Red Hat Linux en Fedora versies, wordt stopgezet. Bovendien worden de Fedora Extras en de Fedora Core samengevoegd.

Fedora is de Linux distributie waarop Red Hat samen met de open source community zijn productontwikkeling doet. Wat nu in Fedora zit, kunnen we op termijn terug zien in Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Vroeger was Fedora Core gewoon Red Hat Linux, een gratis versie die voor iedereen beschikbaar was. Deze werd door Red Hat onderhouden en ook zonder supportcontract gebruikt voor commerciële en grotere toepassingen. Dat was een belangrijke reden voor Red Hat om zijn distributie in 2003 op te splitsen in twee verschillende versies.

RHEL (toen Advanced Server) werd de commerciële distributie. Deze is bij Red Hat alleen in binaire vorm verkrijgbaar met ondersteuning en heeft een release cycle van anderhalf tot twee jaar. Red Hat Linux werd samengevoegd met Fedora Linux, een uitbreiding daarop van de open source gemeenschap. Deze distributie bleef gratis en vormt de ontwikkelomgeving waar Red Hat samen met de community aan zijn nieuwe RHEL-versie werkt. Van Fedora komt ongeveer eens per half jaar een nieuwe versie uit.

Hoewel Red Hat het even met de Fedora Foundation probeerde, wordt de richting van Fedora sinds een jaar bepaald door de Fedora Project Board, waarin Red Hat de meerderheid en via de voorzitter een vetorecht heeft.


Ontmantelen

Tot voor kort werd elke Fedora-versie ongeveer negen maanden door Red Hat ondersteund. Via Fedora Legacy konden gebruikers daarna nog eens een jaar lang gratis upgrades krijgen. Vorige maand hebben de mensen van Fedora Legacy echter aangekondigd hun dienst per direct te zullen ontmantelen. Reden is dat Red Hat zijn ondersteuning van Fedora van negen naar dertien maanden heeft verlengd en dat er vanuit ontwikkelaars en sponsors te weinig belangstelling was voor Fedora Legacy.

Met een levensduur van dertien maanden wordt het zelf voor een kleinschalige productieomgeving heel lastig om Fedora in te zetten. Red Hat, dat natuurlijk het liefst zo veel mogelijk RHEL-contracten verkoopt, spint hier garen bij. Dat het bedrijf ook geen back-patches distribueert, was voor Oracle reden om hun Unbreakable Linux programma op te zetten.


Controle

Behalve dat we het nu zonder Fedora Legacy zullen moeten stellen, worden in Fedora versie 7 ook de Core en Extras onderdelen samengevoegd. Hoewel dat op het eerste gezicht slechts een structurele aangelegenheid lijkt, haalt Red Hat ook daarmee de controle over de Fedora distributie verder naar zich toe. De Core wordt immers beheerd door werknemers van Red Hat, terwijl de onderdelen in Extras door de community worden onderhouden.

Aanbieders van alternatieve softwarekanalen voor Fedora, de zogenaamde repositories, klagen al langer dat ze bij Fedora geen voet aan de grond krijgen. De bekendste repositories zijn ATrpms, freshrpms.net, Dag’s rpm collection en Dries’ rpm repository. De laatste drie hebben zich anderhalf jaar geleden verenigd in RPMforge. Bovendien werken zij samen met een tiental andere om te voorkomen dat hun pakketten met elkaar botsen. Omdat livna.org en fedora.us dat niet doen, raadt deze groep het gebruik van software van deze twee concurrerende repositories af.


Alternatieven

Wie op zoek is naar alternatieven voor Fedora kan natuurlijk met het Debian-gebaseerde Ubuntu aan de slag. Deze distributie wordt gesteund door Mark Shuttleworth, die zijn fortuin maakte met de verkoop van Thawte aan VeriSign, en staat boven aan de populariteitsindex van DistroWatch.

Ook voor het professionele RHEL zijn er diverse alternatieven. Red Hat is volgens de GPL-licentie immers verplicht de broncode beschikbaar te stellen. CentOS levert een kloon die afgezien van de naam en logo’s identiek is aan de software van Red Hat. En ook daarvoor zijn weer verschillende repositories van derden beschikbaar. Wie wel een supportcontract heeft bij Red Hat maar nog nooit heeft hoeven bellen, kan zonder meer met CentOS aan de slag.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-02T00:00:00.000Z Aad Offerman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.