Managed hosting door True

"Het is een mooi portfolio projecten"

NWO blikt terug op laatste subsidieronde

 

Het gebied Exacte Wetenschappen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaf 13 ict-onderzoeksprojecten in totaal 6,5 miljoen euro subsidie. Een jaar na de toekenning van de subsidies, blikt NWO tevreden terug.

Hoe belangrijk zijn de subsidies?

Mark Kas, coördinator informatica bij NWO: "Ongeveer twintig procent van het geld dat bij universiteiten naar onderzoek gaat, komt van NWO. Ik wil daarom niet zeggen dat de subsidies voor Nederland heel belangrijk zijn, maar voor de groepen individueel betekent het aardig wat. Zij kunnen er mensen voor aanstellen en dat genereert weer veel wetenschappelijke output. Bovendien heeft een nwo-subsidie in het veld een goede naam; als je een subsidie van NWO binnenhaalt, dan heb je iets bijzonders gepresteerd. Het geeft daarom een wetenschapper ook status. En voor ons is het belangrijk dat wij onze nationale onderzoeksagenda kunnen realiseren."

Hoe streng is de beoordeling?

"Het is een strenge beoordeling. De criteria verschillen per onderzoeksprogramma, maar een overkoepelend criterium is dat de onderzoeksprojecten wetenschappelijk excellent moeten zijn. Het moet een goed en nieuwe idee zijn dat vernieuwing brengt."

"De internationale jury, die alle projecten na het NWO heeft beoordeeld, heeft er nog over gediscussieerd of dat het wel zo verstandig zou zijn om minder subsidies toe te wijzen dan dat er beschikbaar waren. Uiteindelijk is er voor gekozen dat alleen de beste projectvoorstellen die internationaal kunnen meetellen gehonoreerd worden. Het gaat om forse bedragen, dus het is wel belangrijk dat er geen middelmatig onderzoek subsidie toegewezen krijgt."

"Het geld dat nu niet meegaat in deze subsidieronde, maar wel beschikbaar was, gaat mee in de open ronde. Voor deze ronde hadden we het afgelopen jaar minder geld, omdat we 10 procent moesten bezuinigen. Het geld verdwijnt dus niet en gaat wel naar informaticaonderzoek."

Bent u tevreden als u nu terugkijkt naar de 13 projecten die geld gekregen hebben?

"Ik ben zeer tevreden. Het is een mooi portfolio van projecten. En het is ook divers genoeg. Zoals het onderzoek van de heer Reiber, dat in de medische sfeer is. Ook uit onverwachte hoek krijgen we subsidieaanvragen."

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1896252). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×