Managed hosting door True

Bonden trekken samen op

Protest tegen reorganisatie Alcatel-Lucent in Parijs slaat over naar Europa

De Europese vakverenigingen trekken intensiever met elkaar op om sterker te staan in internationale arbeidsconflicten. Een blijk hiervan was het gezamenlijke protest vorige week in Parijs gericht tegen de top van Alcatel-Lucent.

Zo’n 4500 werknemers demonstreerden bij het hoofdkantoor van telecomdienstverlener Alcatel-Lucent in Parijs voor inspraak bij het bepalen van het toekomstige beleid van het nieuwe bedrijf. In december 2006 is deze onderneming ontstaan na een samensmelting van het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent Technologies. Vorige maand kondigde het bedrijf, na tegenvallende kwartaalcijfers, aan dat er 12.500 arbeidsplaatsen (op een totaal aantal van 79.000) zullen verdwijnen. Dat aantal is veel hoger dan de eerder gemelde 9.000. Bovendien wil het technologieconcern ontwikkel- en onderzoeksactiviteiten verplaatsen naar offshore-landen, iets waar de ondernemingsraden en vakbonden faliekant tegen zijn. Zij vinden dat de directie alleen op kostenbesparingen stuurt en geen oog heeft voor de kansen die de fusie zou bieden.

Probleem is dat zij geen gehoor vinden bij de top van Alcatel-Lucent, met aan het hoofd Patricia Russo. “De Europese ondernemingsraden van beide oud-bedrijven hebben consultatierecht, maar de directie passeert hen volledig,” zegt Gerard van Hees, bestuurder bij FNV Bondgenoten. “De nationale vakorganisaties hebben daarop samen met de lokale en centrale ondernemingsraden de handen ineengeslagen en zijn acties gestart om tot een dialoog te komen met mevrouw Russo. Zij beseft kennelijk niet dat de medezeggenschap in Europa anders is geregeld dan in de Verenigde Staten.”


Grote protestmars

Een van de actiepunten is het opschorten van al het overleg tussen lokale directies, ondernemingsraden en vakbonden. Om de wens van Europees overleg verder kracht bij te zetten werd vorige week een gezamenlijke vakbondsdemonstratie gehouden met delegaties uit Frankrijk, Nederland (zo’n 50 mensen), België, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Spanje, Italië en zelfs Australië en de VS. De directie van Alcatel-Lucent liet zich echter niet zien: “Het kantoor was hermetisch afgesloten. Desondanks hebben we een duidelijk signaal afgegeven over de zorgen die er onder het personeel leven,” vindt Van Hees.

Hij kan zich niet heugen eerder in de ict-sector (‘waar ik toch al ruim tien jaar rondloop’) in zo’n grote Europese protestmars te hebben meegelopen. “Deze demonstratie is een schoolvoorbeeld van de grotere Europese gerichtheid van vakorganisaties. Zij zullen vaker met elkaar moeten optrekken, omdat steeds meer zaken internationaal worden afgekaart. Ook willen we kunnen meepraten over ontwikkelingen binnen de Europese Unie. Denk aan het Lissabon-akkoord dat in 2010 zou moeten resulteren in een Europa met een vooroplopende kenniseconomie.” Eind vorig jaar bogen de vakverenigingen zich ook al over de gevolgen van het verplaatsen van werk vanuit West-Europa naar lagelonenlanden. Door overleg proberen ze meer grip te krijgen op een internationale ontwikkeling als offshoring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.