Equens gooit IT-roer om

Betaalverwerker wil wendbaar zijn in vernieuwde Europese betaalmarkt

De harmonisatie van de Europese markt voor het betalingsverkeer – SEPA – dwingt Equens tot een aanpassing van het it-beleid. De betaalfabriek kiest voor een nieuw platform en meer flexibiliteit via uitbesteding.

Equens heeft het mainframebeheer en de kantoorautomatisering over de schutting gezet. Atos Origin gaat deze activiteiten de komende vijf jaar uitvoeren, waarbij het bedrijf veertig automatiseerders overneemt. Een contractwaarde is niet vrijgegeven. Het aantal werkplekken dat Atos Origin zal beheren ligt rond de 1600, maar het totale aantal is flexibel gehouden: een belangrijke eis in de aanbesteding. Bancair dienstverlener Equens – verwerker van elektronische betalingen – verwacht namelijk schommelingen in het aantal medewerkers. Het bedrijf is in 2006 ontstaan uit de fusie tussen het Nederlandse Interpay (omzet 190 miljoen) en het Duitse Transaktionsinstitut (60 miljoen). De samensmelting gaat gepaard met een reorganisatie waarbij zo’n vierhonderd banen vervallen. Daarnaast verwacht Equens vanwege de harmonisatie van de Europese markt voor het betalingsverkeer in 2008 (SEPA: Single European Payments Area) te kunnen groeien in een consoliderende markt. Eventuele overnames of samenwerkingsverbanden, waarop de it-omgeving ook moet worden aangepast, worden niet uitgesloten. Nu nog verwerkt de betaalfabriek bijna 7 miljard girale transacties (en autoriseerde het 1,88 miljard geldopnames) maar dat aantal wil het verhogen naar minimaal tien miljard per jaar. Door een deel van de automatisering – de kantoorautomatisering – in handen van een it-specialist te leggen tracht het bedrijf de wendbaarheid van zijn organisatie te kunnen vergroten en op de kosten te kunnen besparen.

Oud wordt nieuw

Een andere reden tot uitbesteding ligt in de migratie van het mainframeplatform naar een Sun Solaris-omgeving (met een Oracle-databasesysteem) voor de clearing en settlement-systemen. Met het oog op de invoering van de SEPA, waarbij er een basisstandaard ligt voor de transactieverwerkingen in Europa, moeten ook deze systemen worden aangepast. Equens besloot om de Interpay-systemen samen te trekken met de systeemomgeving van het Duitse Transaktionsinstitut en koos voor het Sun Solaris-platform. In het contract met Atos Origin is opgenomen dat de automatiseerder het IBM-mainframebeheer blijft uitvoeren totdat de clearing en settlement-systemen in hun nieuwe setting probleemloos draaien. Equens-directievoorzitter Ben Haasdijk schat in dat de automatiseerder nog twee tot vijf jaar (afnemende) mainframediensten kan verlenen. “De invoering van SEPA betekent niet dat op 1 januari 2008 in de bankwereld ‘oud’ direct door ‘nieuw’ is vervangen.”

Haasdijk noemt de uitbesteding voor de veertig overgeplaatste medewerkers een goede oplossing. “Zij kunnen bij Atos Origin meer met hun it-vaardigheden doen.” Hij wijst erop dat er ondanks de uitbesteding bij Equens nog honderden it-banen overblijven. Naast het beheer van de nieuwe Sun Solaris-omgeving blijft de pin-processing (draaiend op HP Non-Stop-systemen) in huis uitgevoerd worden. De directievoorzitter sluit niet uit dat het werkplekbeheer bij het Transaktionsinstitut op termijn wel wordt uitbesteed. Dat dit deel niet gelijk is meegenomen in het huidige Atos-contract komt doordat het een andere kantoorautomatiseringsomgeving betreft. “Eerst moet na een fusie het huis technologisch ook op orde, anders betaal je bij een uitbesteding de hoofdprijs.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-06T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.