Managed hosting door True

LRWA blijft bewust klein

De vliegende start van Liesbeth Ruoff-van Welzen

Ex-IDC’er Liesbeth Ruoff-van Welzen runt inmiddels vier jaar haar eigen adviesbureau. LRWA richt zich op het verbeteren van de besluitvorming bij it-investeringen. Ruoff wil bewust klein blijven. “Anders ben je weer aan het managen in plaats van adviseren.”

Op dit moment heeft ze geen enkele ambitie om te groeien met haar bedrijf. Liesbeth Ruoff-van Welzen startte vier jaar geleden als zelfstandig adviseur. Haar bedrijf LRWA richt zich op het verbeteren van de besluitvorming bij it-investeringen. LRWA maakt hierbij gebruik van de methodiek en software van Alinean, een Amerikaans bedrijf dat methoden en software levert voor het meten van de waarde en het rendement van ict-investeringen. Het contrast met haar vorige werkkring is groot. Dertien jaar gaf ze leiding aan de Benelux-vestiging van IDC. Nu werkt ze vanuit een kantoor aan huis zonder personeel, maar met een aantal partners. Niet noodgedwongen, maar uit volle overtuiging. “In het begin kreeg ik de vraag van investeerders of ze kapitaal in mijn onderneming konden steken. Ze wilden wel meeliften op het mogelijke succes. Maar ik wil juist klein blijven.”

Keuzevrijheid

De kleinschaligheid is een van de aantrekkelijke kanten van haar huidige werk. “In plaats van anderen te managen adviseer ik nu zelf bedrijven. In een grote organisatie als IDC ben je in de eerste plaats een manager. Om dat werk goed te doen, moest ik minimaal twee keer per maand naar het buitenland. Een week weg, een week thuis. Dat is slecht voor je sociale leven. Dat was het mij niet meer waard. Ik wilde een stapje terug doen. Het betekent niet dat je wereld kleiner wordt. Integendeel. Ik heb ineens veel meer keuzevrijheid. Ik word bijvoorbeeld als coach ingeschakeld door directies van een aantal kleinere bedrijven. Ik adviseer als ondernemer. Denk mee met jonge entrepreneurs. In Roemenië ben ik bezig met het opstarten van incubators. Het past misschien niet in het oorspronkelijke businessplan van LRWA, maar het plezier is heel groot.”

Het afscheid van IDC verliep zonder problemen. “Echte concurrenten zijn we niet. In de Verenigde Staten is IDC wel partner van Alinean. In Nederland is de focus van IDC heel anders. Mijn opdrachtgevers zijn zowel klanten van leveranciers als leveranciers zelf die willen weten wat de investering in it heeft opgeleverd. Een leverancier zoekt bijvoorbeeld een business case waarmee hij een propositie kan onderbouwen. Zo hebben we gekeken naar wat de ‘return on investment’ was bij Randstad in Duitsland. Het zijn soms korte, soms lange trajecten. Nieuwe opdrachten beginnen vaak met een belletje van iemand uit mijn netwerk. Voor ik begon, vroeg ik mij af of ik zonder dat IDC-merk even gemakkelijk toegang zou krijgen tot directies. Dat blijkt het geval. Iedere keer vind ik het weer leuk als ik een bedrijf kan adviseren. Niet als IDC, maar als Liesbeth Ruoff. Dat is een prettige ervaring.”

Wegspringen

Grote obstakels zijn er de afgelopen vier jaar niet geweest. Ze omschrijft de periode als een vliegende start. Hooguit moet ze oppassen dat ze niet te veel opdrachten aanneemt. “Ik werk samen met andere partners. Vaak zijn dat ook zelfstandige consultants. Maar ik wil niet al het werk bij partners wegzetten, want voor je het weet ben je die consultants aan het managen in plaats van zelf de bedrijven te begeleiden. Alinean wil graag dat ik blijf adviseren op de door mij ontwikkelde manier. Teleurgesteld ben ik eigenlijk alleen als ik naar de Nederlandse markt kijk. Bedrijven beweren dat ze innovatief zijn. Dat valt in de praktijk bitter tegen. Verder valt op dat veel organisaties niet willen managen op de baten. Ze belijden het met de mond, maar proberen altijd onder een business case uit te komen. Vooral in grote organisaties zie je dat de verantwoordelijken voor de implementatie wegspringen; dat een projectleider weer weg is als het project een maand live is. Ze schrikken er voor terug hun resultaten onder ogen te zien en die te managen.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.