‘Het zijn de mensen die het ‘m doen’

Mantra Steve Ballmer moet Microsoft onderscheiden op zakelijke markt

Microsofts topman Steve Ballmer doet Nederland opvallend vaak aan. Vorige week dook hij op op een bijeenkomst voor Dynamics-partners. Zijn boodschap: software is mensenwerk.

Steve Ballmer hield een voor zijn doen rustige presentatie in het Event Center Aalsmeer. Geen opgestroopte mouwen, geen gedraaf op het podium en al helemaal geen gebrul. Zijn doorgaans overrompelend gedrag paste wellicht niet bij de boodschap die hij ditmaal uitdroeg: het belang dat Microsoft hecht aan ‘People Ready Business’. In grote lijnen komt het erop neer dat zakendoen mensenwerk is en dat medewerkers daarom geholpen moeten worden met intelligente it-hulpmiddelen om informatie te zoeken en te gebruiken. “Maar”, constateerde Ballmer, “mensen hebben de neiging vast te houden aan bestaande oplossingen. Veel software is gericht op het uitvoeren van routineprocessen in plaats van het oplossen van problemen.”

Lelijke slides

Volgens de topman rust Microsoft zijn nieuwste softwareproducten, zoals Vista. Mobile en Office 2007, – “het maken van lelijke PowerPoint-slides is echt niet meer mogelijk” – uit met functies waarmee mensen ‘toegevoegde waarde’ kunnen creëren. Ook wees hij op het belang van groepswerken (‘collaborative working’): met de SharePoint-portaaltechnologie van het concern uit Redmond kunnen werknemers onderling eenvoudig informatie delen en uitwisselen.


Dynamics NAV 5.0

SharePoint was voor hem een mooi opstapje om versie 5.0 van Microsoft Dynamics NAV aan te kondigen. In deze bedrijfssoftware is volgens Ballmer allerhande functionaliteit geïntegreerd: business intelligence, keten-/voorraadbeheer, relatiebeheer, financiën... in een ‘Office look and feel’ en met SharePoint-, SQL- en XML-koppelingen. De nadruk op het vermeende persoongerichte van de Microsoft-software maakt dat zijn bedrijf zich onderscheidt van klassieke bedrijfssoftwareleveranciers als SAP en Oracle, beweerde Ballmer. Hij verwees daarmee impliciet naar het voordeel dat Microsoft boven deze leveranciers heeft: mensen kennen de software omdat ze er thuis of op hun werkplek-pc mee werken. Nu Microsoft het ‘People Ready Business’ zo hoog in het vaandel voert, moet wel worden gevreesd dat de it-markt de komende jaren wordt overspoeld met allerhande varianten op deze nieuwe kretologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-04T13:15:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.