Managed hosting door True

Wie schaakt wie in dienstenland?

Mogelijk scenario: Getronics naar KPN; PinkRoccade naar Capgemini

Het rommelt in de Europese ict-dienstensector. Fujitsu wil het Franse GFI Informatique inlijven, Deutsche Telekom zoekt een partner voor dochter T-Systems, Capgemini lonkt naar Atos Origin en Siemens Information Services zou weer te koop staan. Ook rond Getronics is het onrus-tig: een winstwaarschuwing en het gerucht dat het ‘oude’ Getronics alsnog wordt verkocht aan KPN, terwijl Capgemini PinkRoccade overneemt.

Enige lijn valt moeilijk te ontdekken in de huidige consolidatiegolf in de ict-dienstensector. Waar een paar jaar geleden de grote automatiseerders in Europa nog acquisities zochten waarmee ze de geografisch witte gaten konden inkleuren, trekken sommige zich alweer terug uit landen waar ze een te kleine marktpositie innemen om verder te groeien. Daarentegen koopt het Japanse Fujitsu Services het Franse GFI Informatique om de Zuid-Europese lacune op te vullen. En het gerucht dat Deutsche Telekom af zou willen van T-Systems past niet in het beeld dat telecombedrijven juist behoefte hebben aan een it-tak, omdat automatisering en telecommunicatie naar elkaar toegroeien. “Deutsche Telekom zoekt naar middelen om de schuldenlast te verlichten. Het is het kortetermijndenken tegenover het langetermijnbeleid”, stelt Andrew Parker, analist van Forrester Reserach.

“Maar”, zo merkt hij, “de honger naar overnames is nog niet gestild. De wereldwijd opererende partijen blijven geïnteresseerd in acquisities en wellicht duiken de Indiase dienstverleners op Europese bedrijven, al verwacht ik dat ze eerder kleinere ondernemers trachten in te lijven.” Ook durfkapitalisten duiken op: enkele weken terug voerden een aantal investeerders gesprekken met Atos Origin.


Slechte prestaties

Bovendien draaien tal van grote it-dienstverleners ondanks de aantrekkende markt niet goed. Dat vormt vaak aanleiding om overnamescenario’s uit de kast te halen. Parkers verklaring voor de matige prestaties bevat een mix van hevige concurrentie, klanten die de druk op de prijs hoog houden en het te laat inspelen op veranderende marktomstandigheden. “Capgemini heeft bijvoorbeeld twee jaar geleden al een reorganisatie doorgevoerd en is voor een dienstenaanbod op wereldschaal sterk actief in India geworden. Atos Origin wachtte hier te lang mee en moet nu een inhaalslag maken om een efficiëntere organisatie neer te zetten.”

Probleemgeval Getronics (dat het in Nederland wel goed doet) bracht vorige week een nieuwe winstwaarschuwing uit wegens tegenvallende resultaten in Groot-Brittannië. Volgens Sebastiaan Schreijen, beursanalist bij Fortis, is Getronics een lastige overnamekandidaat. Er is geen goede aansluiting tussen de activiteiten van het ‘oude’ Getronics en het overgenomen systeemhuis PinkRoccade. Geïnteresseerden in de sterke Nederlandse positie worden ook afgeschrikt door de problemen in buitenlandse vestigingen. Ook het veelgenoemde KPN, met ambities om een it-beheertak op te zetten, zal het bedrijf daarom niet overnemen, luidt zijn betoog. Forresters Andrew Parker zet nog geen streep door KPN, omdat ‘het bedrijf ook buiten Nederland actief wil zijn op dit terrein.’


Eigen kracht

Beide analisten sluiten niet uit dat PinkRoccade apart wordt verkocht. De naam van Ordina, al eerder in een overnamegevecht om Pink met Getronics verwikkeld, is weer opgedoken als mogelijke koper. Ook Capgemini circuleert in het geruchtencircuit. “Capgemini, dat veel werk voor het UWV van PinkRoccade heeft overgenomen, zou wellicht daarvoor rekencentrumruimte en expertise in huis wil halen”, denkt Schreijen. Hij vindt wel dat Getronics bij een mogelijke verkoop het oude PinkElephant-deel zou moeten behouden (zie kader). Forrester-analist Parker ziet niet zozeer Capgemini als kandidaat voor PinkRoccade, maar eerder Sogeti, de lokaal opererende zustermaatschappij van Cap.

In verkoop van het gehele bedrijf ziet Schreijen weinig heil. In zijn visie is het beter dat het Getronics-concern zich splitst en concentreert op een aantal kernregio’s met als hoofdactiviteit werkplekbeheer (al dan niet als beursgenoteerd bedrijf). Parker had vorig jaar nog het idee dat Getronics op eigen kracht uit de problemen zou komen, maar sinds een paar maanden is hij pessimistischer. “Het bedrijf heeft nog steeds moeite om vooruit te komen.” Hij vindt dat Getronics moet oppassen met het afstoten van landen waar het kleinschalig opereert. “Italië en Japan, oké. Maar de verkoop van de Franse activiteiten aan een lokale partner lijkt vooral gedaan om kasgeld te genereren. Getronics moet zijn internationale klanten wel overal een kwalitatief goede dekking kunnen blijven garanderen.”

Win-win?

Getronics’ overname van PinkRoccade begin 2005 is vooral voor Pink goed geweest, omdat de continuïteit van dat bedrijf op dat moment werd veiliggesteld, vindt Fortis-analist Sebastiaan Schreijen. “Voor Getronics heeft het nog weinig opgeleverd. De combinatie op zich heeft amper geleid tot nieuwe opdrachten. Alleen het oude Pink Elephant-gedeelte, waar veel helpdesk- en ITIL-kennis zit, past goed bij het managed services-gedeelte van Getronics.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-05-11T09:50:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.