Overnemen blijft ‘in’

Nederlandse ict-ondernemers kijken meer over de grens

Het aantal overnames van ict-bedrijven in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar met 50 procent toegenomen. De acquisities zijn in toenemende mate internationaal. Dit blijkt uit een analyse van Mazars Berenschot Corporate Finance, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames.

In 2006 zagen we al een toename van het aantal transacties op de ict-markt in Nederland”, vertelt Roel ter Steeg, directeur van Mazars Berenschot Corporate Finance. “Dit jaar is er nog meer geld op de markt vanwege de aantrekkende economie. Bedrijven hebben hun huis ook weer op orde en kijken vooruit, ook over de grens.” Dit leidde in het eerste kwartaal van dit jaar bijvoorbeeld tot een groei van het aantal overnames met 50 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2006. Een andere ontwikkeling is dat er meer internationale deals werden gesloten, zoals Centric dat (een deel van) Real Software uit België overnam.

Wel ging het in het eerste kwartaal van 2006 over gemiddeld genomen grotere omzetten. “Dit zegt ook niet alles”, tekent Ramon Schuitevoerder, analist bij Mazars Berenschot, aan. “Een overgenomen dozenschuiver kan bijvoorbeeld meer omzet draaien dan een detacheerder, maar de winstmarge ligt wel een stuk lager.”

Realisme

Van de zestien overnames die Mazars Berenschot registreerde ging een groot deel over software en softwaredienstverlening. Schuitevoerder: “Bedrijven zoeken naar aanvullende kennis of producten. Of ze kopen afzetkanalen op, zoals Infor, dat Baan-dienstverlener Profuse in huis haalde. Het betreft heel gerichte acquisities.” Daarnaast zijn er bedrijven, zoals Qurius, die puur omvang willen creëren. Dat bedrijf, dat zich profileert als Europees specialist in zakelijke Microsoft-oplossingen, mikt niet alleen op autonome groei, maar koopt ook internationaal marktaandeel, zoals met de inlijvingen van het Zweedse Ibitec en het Britse Cedilla Systems.

Volgens Schuitevoerder letten overnemende partijen tegenwoordig wel op een realistische benadering. “De aankoopprijs moet zich wel op middellange termijn kunnen terugverdienen.”

Ook een aantal durfkapitalisten roerde zich in de eerste drie maanden van het jaar: Parcom Ventures nam een belang in Qurius en Truffle Venture legde de hand op MoMac, leverancier van mobiele informatie. “De belangstelling voor automatisering onder investeerders neemt weer toe, na de wilde internetjaren eind jaren negentig”, merkt Ter Steeg. “Ict is nog geen paradepaardje, maar de meeste participatiemaatschappijen staan open voor bedrijven uit de sector die op zoek zijn naar kapitaal. Een extra voordeel van in zee gaan met investeerders is dat ze vanwege hun netwerk vaak ook kunnen helpen bij expansieplannen, nationaal en internationaal.”

In de tabel zijn lokale acquisities in Nederland te vinden, maar ook overnames met een internationaal tintje: Nederlandse ondernemingen als Centric, Qurius en Exact, die een buitenlandse firma overnemen, en buitenlanders die hun oog lieten vallen op bedrijven uit Nederland. Exponent hiervan is de overname van NetEconomy, maker van anti-fraudesoftware, door de Amerikaanse financiële it-specialist Fiserv. Volgens Ter Steeg is er nog geen duidelijke beweging die de overhand heeft: op verschillende niveaus zoekt men momenteel naarstig naar potentiële overnameprooien.

Mislukken

Regelmatig verschijnen er conclusies dat fusies en overnames vrijwel nooit slagen. Afgelopen maart bleek uit een onderzoek van adviesbureau Hay Group en de Sorbonne-universiteit dat slechts één op de tien deals succesvol is. Geldt dit ook voor het genoemde zestiental? Ter Steeg wil deze bevindingen relativeren. “Als ik het overzicht bekijk, zie ik geen duidelijke probleemgevallen. Wie een gerichte groei- en acquisitiestrategie uitstippelt en zich goed voorbereidt, zal zich niet snel een buil vallen.” Hij wijst op eigen onderzoek naar de acquisitieplannen bij niet-beursgenoteerde ondernemingen. Hieruit blijkt dat slechts 16% van de populatie op basis van hun strategie een eigen visie heeft ontwikkeld op welk type onderneming overgenomen moet worden. Het verbaast hem dan niet dat veel overnames die voortkomen uit ad-hocmogelijkheden – er komt een bedrijf langs dat in de etalage staat – in plaats van een gerichte zoektocht naar de juiste partij(en), uitlopen in teleurstellingen.

Ter Steeg wijst er nog op dat bedrijven die over de grens willen, zich extra goed dienen te vergewissen of die expansie zin heeft. “Je moet niet alleen omzet willen halen, je moet er ook iets komen brengen!”

Nieuw kapitaalfonds

Prime Technology Ventures (PTV) is begonnen met het ophalen van kapitaal voor een nieuw fonds van 150 miljoen euro. Het fonds, PTV III genaamd, is bestemd voor investeringen in de it-sector en richt zich vooral op innovatieve bedrijven op het gebied van internet en draadloos.

Durfkapitalisten als Parcom Ventures (ING) en het internationale Adams Street Partners hebben al toegezegd deel te nemen. Verder is PTV in gesprek met professionele beleggers.

Participatiemaatschapij PTV investeert in Europese ondernemingen in de it en aanverwante sectoren. Het nieuwe fonds is bedoeld voor jonge en volwassen bedrijven. Oprichter Sake Bosch kiest hier bewust voor uit het oogpunt van risicospreiding. Alleen firma's die volgens PTV III uit kunnen groeien tot internationale, toonaangevende clubs maken kans op een investering. Het fonds beperkt zich daarom niet alleen tot Nederland. Volgens de geldverschaffer sluit PTV III aan op de trend dat er meer draadloze diensten worden aangeboden. "Denk aan televisie op de gsm of instant messaging. De technologie die nodig is voor deze trends is vaak ontwikkeld door start-ups. PTV investeert daarin."x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-22T08:26:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.