Nanosatelliet klaar voor vertrek

Dinsdag 17 juli onthulde prins Friso van Oranje-Nassau bij de TU Delft de eerste van een serie nanosatellieten die in de toekomst samen een gedistribueerd netwerk in de ruimte moeten vormen.

Delfi-C3 is de eerste in een serie van Delftse satellieten en is dertig centimeter hoog. Chris Verhoeven, universitair hoofddocent bij de vakgroep Elektronica van de TU DELFT: "Deze satelliet is nog aan de grote kant. In 2011 wordt eerste echte Femto-satelliet gelanceerd (lichter dan 100 gram - red.) Voor die tijd worden onderdelen van die Femto-satelliet meegestuurd met nanosatellieten."

Het doel van het Delfi-C3 project is om zwermen van satellieten ad hoc een gedistribueerd netwerk te laten vormen in de ruimte. Zo'n netwerk is minder kwetsbaar dan afzonderlijke satellieten. Verhoeven: "Tot tien jaar geleden zou het idee van een zwerm microsatellieten nog als complete onzin zijn beschouwd. Nu komen de mogelijkheden. Met de huidige micro-elektronica kun je circuits maken die biologische afmetingen hebben. Ook NASA overweegt serieus om netwerken van nanosatellieten te ontwikkelen."

Deze ene satelliet is dus nog maar het begin. Verhoeven: "Uiteindelijk moeten het er 50 of 100 worden. We zijn op het idee voor dit project gekomen door een BBC-programma over het koloniegedrag van mieren. De neurale structuren van die mieren zijn afzonderlijk niet bijzonder gecompliceerd, maar als kolonie vertonen ze zelforganiserend intelligent gedrag. We weten nog niet hoeveel satellietjes er nodig zijn om koloniegedrag te krijgen."

Lancering in India

Na nog een laatste ronde tests in Nederland deze maand wordt de nanosatelliet verscheept naar Canada. Daar wordt hij bij de universiteit van Toronto met zes andere satellieten ingepakt voor verscheping naar India. De lancering van de Delfi-C3 staat gepland op 8 september 2007 in India.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-03T14:29:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.