Consultancy

Kennis is koning

In de top 3 van de categorie Consultancy is het al drie jaar lang stuivertje wisselen tussen drie heel verschillende partijen. De meeste consultants in de top 15 doen ook ander werk, vooral ook implementatie. We zien in de lijst dan ook veel bedrijven die we eerder associëren met andere disciplines, bijvoorbeeld hardware of onderzoek. Pas op de vierde plaats in deze top 15 komen we een bedrijf tegen dat we als pure consultant kunnen typeren.

Als het om consultancy gaat, is kennis koning. Een overweldigende 66 procent vindt dit het belangrijkste criterium, precies evenveel als vorig jaar. Daarna is kwaliteit met 18 procent het meest van belang. De prijs is minder doorslaggevend volgens de deelnemers, en dat is maar goed ook, want de ict-professionals zijn kritisch op dit onderdeel: de meeste bedrijven scoren voor hun prijsbeleid hooguit een krappe voldoende. De winnaar in de categorie Consultancy, HP, levert nog de gunstigste prijs-prestatieverhouding.

Strategie versus implementatie

De top 3 van ict-consultants bestaat alle drie de jaren dat dit onderzoek plaatsvond uit dezelfde spelers, zij het dat de volgorde telkens anders is. IBM staat dit jaar op de tweede plaats, gevolgd door Gartner. Waarom staat deze vreemde eend in de bijt deze keer niet op de eerste plek, zoals vorig jaar? Volgens Herman Greeve, directeur Consultancy van Gartner is het mogelijk een kwestie van timing. "Het lijkt dat er sprake is van een soort cyclus, waarbij soms strategie meer in het oog springt en soms implementatie." Dat Gartner qua prijs iets minder gunstig scoort dan de concurrentie in de top, verbaast Greeve niet erg. "Zaken als intellectueel eigendom, strategisch inzicht en ervaring zijn moeilijk in een prijs te vatten." Als algemene trends in consultancy ziet hij de onverminderde aandacht voor verschillende vormen van outsourcing, waarbij single global deals plaatsmaken voor multisourcing, ofwel het gericht zoeken naar gespecialiseerde partijen.

Tevreden klanten

The Vision Web is al enige tijd onderdeel van Ordina, maar staat nog altijd zelfstandig te boek als een goede consultant. Sterker nog, de stijging van 11 naar 4 is de opvallendste verschuiving in deze categorie. Een advies aan deze onderneming: zorg dat je bekender wordt dan nu het geval is en doe meer aan acquisitie. De klanten van The Visioin Web zijn zeer tevreden, vooral over de manier van communiceren.

Op 7 komt de Caesar Group de top 15 binnen. Met de TimeValue-methode wil het bedrijf het gebruikelijke concept van uren schrijven verlaten. Of dit nu al invloed heeft gehad op de resultaten, is moeilijk vast te stellen, maar feit is dat de bestaande klanten van deze consultant gemiddeld zeer tevreden zijn. In de top 10 zijn ook Deloitte en Unisys nieuw. Ook de namen van Bull (op 12) en Centric (15) zien we dit jaar voor het eerst in de eindlijst terug. Twee bedrijven die niet direct als ict-consultant te boek staan. Bull begint na een lange afwezigheid weer langzaam terrein te winnen in de ict-wereld. Vijf nieuwelingen in de top 15 betekent dat we ook afscheid moeten nemen van een derde van de lijst. Sogeti, Fujitsu, BT en Atos Origin zien we niet meer terug in de top 15. Net als vorig jaar valt ook nu Accenture buiten de top 15. Vooral op de criteria die met prijs te maken hebben, scoort dit bedrijf te mager om de eindlijst te kunnen halen.

Herman Greeve, directeur Consultancy Gartner - "Implementatie doen we nadrukkelijk niet. We adviseren onze klanten over strategische vraagstukken
waarin it een grote rol speelt, zoals sourcing, it-investeringen en besturing. Wel hebben onze klanten steeds meer behoefte aan een onafhankelijke partij die projecten ook tijdens de implementatie begeleidt, bijvoorbeeld door auditing en deelname aan stuurgroepen."

Nummer 3 in Consultancy

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Centric

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-14T14:12:00.000Z Martijn Vet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.