Managed hosting door True

Consultancy

Consultants worden regisseurs

De it-consultant krijgt meer taken. Hij adviseert niet alleen, maar werkt ook mee. Hij is betrokken bij de hele keten, van softwareontwikkeling tot implementatie. Als er wordt geoutsourced is de consultant ook van de partij. Hij zorgt ervoor dat alle externe partijen goed worden aangestuurd. Hij houdt de voortgang van projecten in de gaten. Ondanks dit brede takenpakket verwachten bedrijven van consultants dat ze beschikken over gespecialiseerde kennis. Aan ‘algemene' consultants bestaat steeds minder behoefte.

Wat is het?

It-consultants geven advies over de implementatie van it-toepassingen bij externe klantorganisaties. Ze analyseren de problemen, destilleren kernpunten daaruit en bieden maatwerkoplossingen. Sommigen noemen hen de ‘handjes met hersens' die vaak worden ingehuurd op detacheringbasis en voor langere tijd worden ingezet op een specifieke klus. Toch lijkt dit wat kort door de bocht. Waar het vroeger volstond om een rapportje op te leveren, verwachten klantorganisaties nu dat it-consultants kunnen waarmaken wat ze adviseren. Consultants worden daardoor steeds meer regisseurs: ze zijn niet alleen betrokken bij de besluitvorming vooraf, maar ook bij het ontwerp en de implementatie zelf.

Wat zijn de trends?

  • Door outsourcing zijn it-consultants steeds minder te vinden in klantorganisaties. Uit onderzoek van TwynstraGudde blijkt dat tegenwoordig meer dan dertig procent van de ondernemingen besluit om het volledige it-proces te outsourcen. De taken worden vaak uitbesteed aan de it-leverancier. Die is naast het ontwikkelen van de software dus ook steeds vaker verantwoordelijk voor de implementatie ervan bij de klantorganisatie. De it-leverancier zorgt als integrale dienstverlener, full-service provider, ook voor de juiste bezetting van het totale it-project.
  • Samenhangend met de trend van outsourcing en kostenbeheersing vindt er een verschuiving van werkgelegenheid plaats naar lagelonenlanden als India, China, Roemenië en Rusland. Dit is een van de meest dominante trends van de laatste jaren. Het gaat dan niet alleen om ontwikkeling en onderhoud van standaardsoftwarepakketten, maar steeds vaker ook om specialistische systemen en applicaties. Veelvoorkomend probleem hierbij is de taalbarrière. Dat bedrijven steeds vaker hun core-systemen naar het buitenland verplaatsen, heeft volgens Capgemini gevolgen voor de kenniscontinuïteit bij Nederlandse bedrijven.
  • Er is minder vraag naar ‘algemene' it-consultants en meer naar specialistische, management en business consultants om de processen rondom it-vraagstukken in goede banen te leiden. De schaarste op de markt voor it-consultants spitst zich met name toe op bepaalde specialismen (zoals software- en systeemarchitecten, applicatie-integratoren en testers). Professionals met ‘algemene' kennis zijn minder schaars. De meeste it-consultants zijn werkzaam bij de grote it-leveranciers. TwynstraGudde ziet deze ‘concentratie' sinds een jaar of twee. Kleinere it-bedrijven hebben meer moeite om consultants te vinden. Tegelijkertijd heeft het beroep van it-consultant een imagoprobleem. Steeds minder mensen ambiëren zo'n carrière waardoor er minder instroom is vanuit het onderwijs.

Oplossingen

  • Stel de it-consultant als regisseur van it-projecten aan. Doordat tegenwoordig veel wordt geoutsourced (zowel naar buiten de klantorganisatie als naar het buitenland) doen klantorganisaties er goed aan om een regisseur aan te stellen die de voortgang en de continuïteit van het project in de gaten houdt.. De regisseur zorgt ervoor dat alle externe partijen worden aangestuurd, waarbij hij de gewenste ‘lines of business' in de gaten houdt.
  • Opleidingen tot it-consultant moeten aantrekkelijker worden en zich meer toespitsen op gespecialiseerde vakkennis. Capgemini besloot twee jaar geleden, nadat ze constateerden dat er een groeiend tekort aan afgestudeerde architecten was, om samen met de Radboud Universiteit Nijmegen een tweejarige masteropleiding op te zetten. Deze opleiding is ook toegankelijk voor studenten die niet bij Capgemini zijn betrokken en heeft inmiddels de eerste afgestudeerden opgeleverd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.