Hardware

Vraag naar processorkracht groeit

Grote datacenters zitten aan hun plafond als het gaat om warmteafvoer en stroomverbruik. Tegelijkertijd moeten ze groeien om beter rekening te kunnen houden met piekmomenten en om de capaciteit te leveren die nodig is voor de virtualisering van de desktop. Voor toepassingen die veel rekenkracht vragen, lijken grids de ideale oplossing. In plaats van één supercomputer te bouwen, koppelt men goedkope hardware om zo aan dezelfde hoeveelheid rekenkracht te komen.

Wat is het?

Bedenk eens hoeveel honderden meters kabel er niet in een gemiddeld kantoorpand zitten. Al die verschillende kabels die stroom of informatie vervoeren, leiden weer naar verschillende kastjes die voorzien zijn van microprocessoren. Werd tien jaar geleden het licht nog gezien als de grootste stroomverbruiker in een kantooromgeving, tegenwoordig draaien de tellers van de meters in een rap tempo rond om alle hardware van voldoende wattage te voorzien. Processoren worden kleiner met meerdere kernen op een socket zodat de rekenkracht per kubieke meter nog nooit zo hoog is geweest. En nog steeds hebben we niet genoeg, want de vraag naar processorkracht blijft maar groeien.

Trends

  • Kijken we naar het gemiddelde serverpark, dan blijken we vaak ruim in ons jasje te zitten. Servers worden aangeschaft om piekvermogen op te vangen, maar een groot deel van de tijd komen we niet boven een belasting van zo'n twintig procent. Door te consolideren en te virtualiseren pakken we deze verspilling aan.
  • Stroomverbruik en ruimtegebrek zijn andere belangrijke redenen om aan consolidatie te denken. Zeker bij de grote serverfarms naderen we het einde van de mogelijkheden. We kunnen er wel vierkante meters bijbouwen maar nog meer wattage aanvoeren wordt een probleem. Het energieverbruik van hardware is dan ook een belangrijke rol gaan spelen bij keuzes voor hardware. Robert-Jan van Espelo, x64 product marketing manager van Sun Microsystems: "Zeker als het gaat om de grote datacenters, dan zitten zij qua warmteafvoer en stroom bijna aan hun plafond. De grenzen van de groei lijken in dat opzicht bereikt. Toch is er steeds meer behoefte aan processorkracht. Organisaties kijken dus hoe ze kunnen consolideren."
  • Werkstations en servers hebben nog nooit zoveel processorkernen gehad. Inmiddels zijn de eerste dual quadcores van Intel op de markt en AMD belooft ons de levering van Quadcore ‘Barcelona' in de loop van het jaar. Applicatieontwikkelaars moeten overigens nog flink aan de slag om geschikte software voor deze quadcores te ontwikkelen.

Oplossingen

  • Volgens Gartner winnen door virtualisatie de bladeservers aan populariteit. In het afgelopen jaar gingen er maar liefst 8,2 miljoen exemplaren over de toonbank. "Koeling, stroomverbruik en natuurlijk consolidatie zijn de belangrijkste redenen waarom klanten overstappen van rackservers naar blade-systemen," legt Jeroen de Bruijn, product marketing manager servers van Fujitsu Siemens uit. "Zeker als je praat over de wat grotere serverparken, willen beheerders de complexiteit van hun systemen zo klein mogelijk maken."
  • Voor toepassingen die veel rekenkracht vragen, lijken grids de ideale oplossing. In plaats van één supercomputer te bouwen, wordt goedkope hardware gekoppeld om zo aan dezelfde hoeveelheid rekenkracht te komen. Zo gebruikt Deutsche Post Oracle's gridtechnologie om pieken in haar logistieke applicaties op te vangen en Sun biedt al een eigen grid aan voor één Amerikaanse dollar per cpu-uur.
  • Het beveiligen van een netwerk moet altijd op meerdere lagen plaatsvinden. In het afgelopen jaar zagen we de opkomst van netwerkverificatie en veel netwerkbeheerders kijken naar oplossingen als Cisco's NAC of Microsofts NAP. Het upgraden van een totaal netwerk behoort inmiddels bij de meeste bedrijven tot de middellange termijnplanning.
  • Veel aandacht is er komend jaar ook weer voor opslagtechnologie. Er komen steeds meer data beschikbaar en ook de verschillende toezichthouders eisen dat er meer gegevens voor langere tijd worden opgeslagen. Door de dalende prijzen van harde schijven, lijkt de back-up op tape zijn langste tijd gehad te hebben.
  • Het virtualiseren van de desktop lijkt niet meer te stuiten. Niet voor niets biedt Microsoft tegenwoordig een Vista-licentie aan voor een ‘virtualised hosted desktop". Hiermee lijkt de softwaregigant de virtualisatietrend eindelijk te accepteren nadat het dit deel eerder uit de Enterprise Edition had gehaald. De echte hardware verhuist dus richting het server-park.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-24T21:19:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.