Managed hosting door True

Oclc Pica volledig in Amerikaanse handen

De Nederlandse stichting Pica heeft haar resterende belang in bibliotheekautomatiseerder Oclc Pica overgedaan aan Oclc.

Wie?
Oclc en Stichting Pica.

Waarvoor?
Oclc heeft het resterende belang van Stichting Pica in de Oclc Pica Group verworven. Daarmee wordt deze Amerikaanse bibliotheekautomatiseerder de enige aandeelhouder in Oclc Pica, de in Nederland belangrijke ict-dienstverlener voor universiteitsbibliotheken en openbare uitleeninstellingen.

Waarom?
Nu Oclc Pica volledig onderdeel is van het Amerikaanse moederbedrijf wil Oclc zijn bibliotheekdiensten wereldwijd op één lijn brengen om klanten beter te kunnen bedienen. Boek- en onderzoeksinformatie is niet meer aan grenzen gebonden: alles komt online te staan. Een uniform dienstenaanbod is dan wel zo handig.br>Oclc anticipeerde hier al op door eerder dit jaar een herstructurering door te voeren en zijn organisatie te spiegelen aan die van Oclc Pica. Daardoor kunnen de medewerkers in de gehele Oclc-organisatie beter met elkaar samenwerken, is de verwachting. Het Amerikaanse it-bedrijf (1200 medewerkers) bedient 57.000 bibliotheken en onderzoeksinstellingen in 112 landen.

Waarde?
Hoeveel Oclc betaald heeft voor het resterende belang van veertig procent wordt niet bekendgemaakt. Bij Oclc Pica werken circa tweehonderdvijftig man, waarvan negentig in Leiden. De omzet bedroeg in 2006 ongeveer 32 miljoen euro (25-30 procent ervan komt uit Nederland).br>De Stichting Pica, de vertegenwoordiger van de Koninklijke Bibliotheek, universiteitsbibliotheken en openbare bibliotheken, maakte deel uit van de bestuurslaag van Oclc Pica. De stichting blijft voortbestaan en zal met de verkoopopbrengst bibliotheekprojecten subsidiëren.

Gaan de Nederlandse boekgegevens nu in de uitverkoop?
Volgens woordvoerder Ralph Münzenmayer is daar geen sprake van. "Er zijn afspraken gemaakt over de continuering van de dienstverlening op lange termijn en over de metadata: de boekgegevens en de beschrijvingen van de inhoud. De Nederlandse bibliotheken werken op dit vlak nauw samen: als een instelling informatie over een boek in het systeem heeft gezet, doet een ander dat niet meer." Hij erkent wel dat het Nederlands belang minder op de voorgrond zal staan nu Oclc Pica volledig in handen is gekomen van Oclc. "Het grotere belang staat voorop. Desalniettemin blijven we natuurlijk in overleg met een aantal adviesorganen, waaronder het LIIS: Landelijke Informatie Infrastructuur.

Wanneer verkreeg Oclc het eerdere belang van zestig procent?
In 2000. Beide partijen kenden elkaar al lange tijd. Ze zijn beiden eind jaren zestig opgericht om de wetenschappelijke bibliotheekautomatisering op gang te helpen. Op 22 december 1969 gaf een zestal wetenschappelijke bibliotheken het startsein voor het Project voor Geïntegreerde Catalogus Automatisering (Pica). In de Verenigde Staten was men al vanaf 1967 in de staat Ohio bezig met het opbouwen van een gezamenlijke computercatalogus, verenigd in het Online Computer Library Center (Oclc). br>Pica heeft altijd contact onderhouden met zijn grote voorbeeld Oclc. Vanaf de jaren negentig gold de Nederlandse systeemleverancier voor het bibliotheekwezen ook als een geduchte concurrent voor de Europese vestiging van Oclc na uitbreidingen in Duitsland en Frankrijk. Een krachtenbundeling met het oog op de continuïteit blijft dan ook niet uit: in 2000 verwerft Oclc een meerderheidsbelang. Twee jaar later smelt de Pica-organisatie samen met Oclc Europe tot Oclc Pica.

Taart of champagne?
Champagne!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-14T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.