Managed hosting door True

KPN is klaar met bellen

Directeur Eric van der Meijden bouwt aan ict-bedrijf

KPN transformeert van een telecomaanbieder naar een ict-dienstverlener. Hierbij worden alle ict-diensten van KPN geïntegreerd in het overgenomen Getronics. Dit zegt Eric van der Meijden, directeur ICT Services bij KPN.

Eric van der Meijden, voorheen directeur bij Compaq en HP Nederland en vice-president van HP EMEA, vertelde over zijn ambities met KPN ICT Services tijdens de Cisco Expo 2007 Amsterdam. Van der Meijden is sinds begin juni 2007 bij KPN in dienst, waar hij een professionele ict-servicesdivisie opzet. “Die eerste vier maanden hebben we een interne reorganisatie doorgevoerd. Hierbij zijn alle afdelingen van KPN die iets met ict-services doen bij elkaar gevoegd. We hebben nu vier groepen die onder KPN ICT Services vallen.”

Van der Meijden zegt dat KPN ICT Services in 2010 marktleider moet worden. De overname van Getronics moet deze ambitie kunnen waarmaken. Volgens hem bevindt KPN zich op dit moment in een transformatiefase. Het bedrijf is bijvoorbeeld van een productgerichte naar klantgerichte onderneming getransformeerd.

De volgende transformatie is van een klantgericht naar een servicegericht bedrijf. Daarnaast migreert KPN van een spraakgerichte onderneming naar een bedrijf dat zich richt op internet en tv. “We veranderen van een telecom naar een managed ict-bedrijf. Dat is mogelijk door de convergentie van telecom en ict. KPN wil daar leidend in zijn. We worden een aanbieder van end-to-end beheerde (online) ict-diensten.”


Getronics

Van der Meijden lichtte kort zijn plannen met het overgenomen Getronics toe. “KPN zal het aandeel van Getronics van de beurs halen. Daarvoor heeft Getronics nog een Raad van Bestuur nodig voor zijn minderheidsaandeelhouders. De Europese Commissie en de Amerikaanse mededingautoriteiten hebben de overname goedgekeurd. Getronics wordt een zelfstandige dochter van KPN en de (services-)onderdelen van KPN worden geïntegreerd in Getronics.”

De baas van KPN’s dienstentak is van plan flink te investeren in het netwerk van KPN, dat in de toekomst geheel gebaseerd is op ip-technologie. “Het All-IP-netwerk van KPN, voor spraak- en datadiensten, staat aan de basis van onze strategie. Dit netwerk rollen we in heel Nederland uit.” Van der Meijden zegt zo mee te werken aan de ‘verglazing van Nederland’, waarbij in heel Nederland snelle verbindingen beschikbaar moeten zijn. “We doen een miljardeninvestering in glasvezeltechnologie. De bestaande netwerkcentrales worden ontmanteld en daarvoor in de plaats komt een All-IP-netwerk. We bieden dan op ip gebaseerde platforms aan. We kunnen daardoor onze installed base verdedigen. We bouwen een netwerk dat openstaat voor partners, consumenten, concurrenten, service providers, het mkb en de enterprise-klanten. Dat vraagt wel een mentaliteitsverandering bij KPN.”


Managed ict-diensten

Eric van der Meijden zegt dat het aantal ict-diensten wordt uitgebreid, met bijvoorbeeld managed en online diensten. Verder ziet hij groeikansen in het aanbieden van online softwarediensten, zoals back-up, opslag, Microsoft Exchange voor e-mailbeheer, narrowcasting en rfid. Online beveiligingsdiensten zijn ook interessant, zoals cameratoezicht op afstand. Deze dienst kan door KPN of door partners worden aangeboden. Tot slot wil KPN groeien in onlinediensten voor de zorg. Het heeft daarvoor automatiseerder Microbais E-Zorg ingelijfd, een besloten netwerk met diensten voor onder andere huisartsen, apothekers en ziekenhuizen.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.