De aankoop van

Zes ict-managers vertellen over hun laatste grote aanschaf:

Kolonel Johan de Vet

Functie: directeur operationele zaken bij de Defensie Telematica Organisatie.
Aankoop: netwerkbeheersysteem voor het glasvezelnetwerk dat defensie gebruikt voor communicatie en datatransport, waaronder al het C2000-verkeer. LogicaCMG levert, installeert en onderhoudt het Amdocs-systeem.
Prijs: "Enkele miljoenen euro's."
Reden: "Ons huidige netwerkbeheersysteem, dat uit 1996 dateert, wordt niet meer ondersteund."
Tevreden? "Zeker. Als er bijvoorbeeld een multiplexer kapot is, kunnen we de gevolgen eerder signaleren en de dienst sneller herstellen. Bovendien: een nieuw softwaresysteem kun je ook gewoon ‘over de muur gooien', maar Logica CMG begrijpt prima dat het nieuwe systeem onze bedrijfsvoering moet ondersteunen en leeft zich goed in onze bedrijfsprocessen in."

Henk Jan Rutgers

Functie: Ict-contractmanager bij Gasunie
Aankoop: Ip vpn-netwerk om alle kantoorlocaties en technische installaties van de Gasunie met elkaar te verbinden. In totaal gaat het om ongeveer 1400 aansluitingen, voornamelijk gasontvangstations en meet/regelstations ten behoeve van het gastransport in Nederland.
Prijs: "De aanschafprijs ligt in de orde van grootte van een paar miljoen euro. Dat is exclusief de exploitatiekosten en de kosten die Gasunie moet maken om de meetapparatuur om te bouwen van X.25- naar ip."
Reden: "KPN heeft aangekondigd dat ze in 2010 ophouden met de levering van X.25-verbindingen. Bovendien wordt het steeds lastiger om reserveonderdelen voor X25 te verkrijgen. Ook het vinden van mensen met voldoende kennis van dit protocol wordt steeds moeilijker."
Tevreden? "De eerste ervaringen zijn positief. Het grote voordeel van het nieuwe netwerk is de flexibiliteit. We kunnen groeien in functionaliteit en capaciteit. Ook kunnen we nu zowel het netwerk als de meetapparatuur op afstand beheren."

John van Giessen

Functie: manager ict van VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg
Aankoop: VoIP-, data- en WiFi-infrastructuur voor de nieuwe vleugel, waarin het RCG Venlo huist (het regionaal centrum voor de geestelijke gezondheidszorg). Als onderdeel van de bouw is overal CAT6-bekabeling aangelegd. In dit project is voornamelijk gebruik gemaakt van netwerkapparatuur van Cisco (een VoIP-telefooncentrale, VoIP-ready switches, access points en VoIP en WiFi telefoons).
Prijs: "Een kleine twee ton, inclusief implementatie door netwerkspecialist Axians."
Reden: "We willen voorbereid zijn op het moment dat klassieke telefonie (inclusief piepercentrales) uitfaseert. Daarnaast is de aanschaf en het onderhoud van VoIP-apparatuur goedkoper."
Tevreden? "Ja, ook omdat de complexe integratie met onder andere een brandmeld- en personenbeveiligingscentrale goed verlopen is. Jammer is wel dat onze klanten van het RCG Venlo geen toegang hebben tot bijvoorbeeld voicemail, omdat zij vanwege veiligheidsoverwegingen geen toegang hebben tot het interne netwerk van het ziekenhuis, waar de call managers staan."

Mark Peereboom

Functie: manager operations bij Mondial Assistance. Deze alarmcentrale verleent technische hulp aan automobilisten en medische hulp aan reizigers in binnen- en buitenland. Dat gebeurt in opdracht van onder andere leasemaatschappijen, importeurs en auto- en reisverzekeraars.
Aankoop: Agresso Business World, erp-software van Unit 4 Agresso.
Prijs: "82.000 euro plus extra kosten voor maatwerk."
Reden: "Jaarlijks ontvangen wij zo'n 200.000 facturen van leveranciers in binnen- en buitenland, naar aanleiding van hulpvragen die binnenkomen bij onze alarmcentrale. Die facturen belasten wij door aan onze opdrachtgevers."
Tevreden? "Ja, vooral vanwege de flexibiliteit van de software. Die liet te wensen over bij ons vorige pakket. Vanuit Agresso Business World is data-uitwisseling met ons hulpverleningssysteem en Office-programma's makkelijk. Bovendien hebben we amper beheercapaciteit nodig, want gebruikers kunnen zelf instellingen en rapporten wijzigen."

Fokke-Jan Dijksma

Functie: hoofd ict van Blgg, een agrarisch laboratorium dat advies geeft op basis van de analyse van bijvoorbeeld grondonderzoek.
Aankoop: een server van IBM, de System i5 550
Prijs: "184.847,30 euro"
Reden: "We wilden aan de slag met een geo-informatiesysteem (gis). Onze monsternemers in het veld sturen locatie-informatie vanaf hun gps via een handheld naar de gis-server op kantoor. Op basis van allerlei meetgegevens geven wij onder andere adviezen over bemesting en gewaskeuze. Het verwerken van alle data is een rekenintensieve klus, want het gaat om veel monsters, verschillende aardlagen en zwaar kaartmateriaal. Vandaar dat we een zware server nodig hadden."
Tevreden? "Zeker. De 550 voldoet prima. Hiervoor hadden we ook een server uit de i-series, maar het bleek al snel dat we een zwaardere nodig hadden. Gelukkig konden we hem inruilen voor deze."

Rita van Driel

Functie: directeur van de Nederlandse handboogbond
Aankoop: Citrix Access Essentials
Prijs: "zo'n tweeduizend euro"
Reden: "Medewerkers rommelden te veel met usb-sticks en e-mail om bestanden te verplaatsen tussen kantoor, huis en het veld. Qua uitstraling was dat niet professioneel, maar qua beheer en back-up was het ronduit rampzalig."
Tevreden? "Zeker. Vorig jaar kon ik tijdens de Europese kampioenschappen in Athene vanaf het veld in korte broek contact houden met het bondsbureau via een laptop met insteekkaart, zonder dat mensen merkten dat ik niet op kantoor zat."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-26T13:47:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.