Einde uitbesteding is nog lang niet in zicht

Markt groeit wel minder snel door veranderende Amerikaanse markt

Wie dacht dat de markt voor uitbesteding al lang en breed verdeeld is, komt bedrogen uit. Bij veel organisaties draait nog een hoop ict in huis. In de Verenigde Staten is de tendens naar kleinschaliger contracten zichtbaar.

Vooral in Europa is de markt voor uitbesteding nog lang niet verzadigd. Landen als Groot-Brittannië, Nederland, Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken hebben al behoorlijk wat ervaring met outsourcing, maar in andere landen is er nog een wereld te winnen. Bovendien blijkt uit cijfers van onderzoeksbureaus dat veel bedrijven en instellingen zelf nog veel it-systemen hebben draaien. Slechts 20 tot 30 procent daarvan laten de uitvoering en ondersteuning aan ict-partijen over. Andrew Parker van Forrester Research zegt dat nog steeds een minderheid van organisaties outsourcing als bedrijfsstrategie voert. Specifieker bekeken blijkt dat infrastructuurbeheer wel op een brede schaal aan derden wordt overgelaten, maar applicatiemanagementdiensten zeker niet.

De beweegredenen voor uitbesteding evolueren langzaam. Kostenreductie is nog altijd drijfveer nummer één om de ict-operaties de deur uit te doen. Klanten beginnen echter ook uit te besteden in ruil voor hogere kwaliteit, innovatieve oplossingen en ‘vrijwillige’ winkelnering waarbij ze de vaste ict-afdeling of partner vervangen door minder gebonden relaties met diverse leveranciers.


Kleinschalige contracten

Uit recent onderzoek van het Amerikaanse adviesbureau TPI blijkt overigens dat de markt voor uitbesteding in de eerste drie maanden van 2007 minder hard groeit dan in dezelfde periode in 2006. Wereldwijd is er in de eerste negen maanden van dit jaar voor ongeveer 38,2 miljard euro aan contracten afgesloten, tegenover 46 miljard euro in dezelfde negen maanden vorig jaar (een afname van 17 procent). Volgens TPI komt dit door twee trends in de Verenigde Staten: opdrachtgevers sluiten kleinere, kortere en gespecialiseerde overeenkomsten én er worden minder aanbestedingen uitgeschreven voor aflopende contracten. Het adviesbureau merkt dat klanten lopende contracten met bestaande partners kortstondig verlengen om zo te kunnen nadenken over andere opties. Het sluiten van raamovereenkomsten met diverse partijen is zo’n optie. Door met meer partners in zee te gaan willen opdrachtgevers verzekerd zijn van voldoende technische expertise.

De ontwikkelingen op de Amerikaanse outsourcingsmarkt zijn een voorbode voor wat er in de rest van de wereld gaat gebeuren. Nu nog geven de megadeals daar de toon aan. Hierdoor en vanwege de terugval in omvang van de Amerikaanse deals is de Europese markt koploper geworden met een aandeel van bijna 56 procent (waarde ruim 21 miljard euro).


Europa blijft achter

Uit de derde kwartaalindex van TPI komt ook naar voren dat business process outsourcing (bpo) een moeizame exercitie blijft. Alleen in de Verenigde Staten zit er schot in het uitbesteden van zakelijke processen. Europa en Azië blijven achter qua groeiverwachtingen. Zie ook: www.tpi.net.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-11-02T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.