Sector vormt uitzondering binnen Nederlands bedrijfsleven

Offshoring innoveert ICT-sector

Veel Nederlandse bedrijven richten zich bij de uitbesteding van werk aan lagelonenlanden vooral op efficiëntie en kostenverlaging. Ict-bedrijven vormen daarop een uitzondering. Naast kostenverlaging en efficiëntie draagt offshoring bij aan innovatie van producten. “Die combinatie is uitzonderlijk”, zegt Justin Jansen van de Rotterdamse Erasmusuniversiteit.

Uit de Concurrentie en Innovatie Monitor 2008 van de Erasmusuniversiteit Rotterdam blijkt dat tachtig procent van de Nederlandse bedrijven zich bij offshoring eenzijdig richt op efficiëntie en kostenbesparing. De uitbestede werkzaamheden die in lagelonenlanden worden verricht, dragen in de bouw-, energie-, transport- en handelsector nauwelijks bij aan productinnovatie."Ict-bedrijven vormen een uitzondering. Zij weten naast kostenbesparing en efficiëntie ook innovatie te behalen en dat is een uitzonderlijk combinatie", concludeert Justin Jansen die namens de vakgroep Strategie en Omgeving van de Rotterdamse universiteit bij het onderzoek betrokken is.

Jansen: "Door die koppeling van kostenbesparing en innovatie zijn ict-bedrijven in staat nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en ontstaan nieuwe productcombinaties. Dat leidt tot continue vernieuwing en productiviteitsverhoging." Ook bedrijven die ict als middel inzetten, zoals financiële dienstverleners en media- en entertainmentbedrijven behalen door offshoring zowel kostenbesparing als productinnovatie. Dat is een van de conclusies van onderzoek van de Erasmusuniversiteit naar offshoring onder 11.000 Nederlandse bedrijven.

Meer omzet minder innovatie

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de economische vooruitgang onder Nederlandse bedrijven heeft geleid tot hogere investeringen in research en development (r&d). Het deel van de omzet dat Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren investeerden in ontwikkeling en onderzoek, nam met 14 procent toe. Het rendement van die investeringen is echter laag. Het innovatievermogen van Nederlandse bedrijven daalde namelijk met drie procent. Dat betekent dat de snelheid waarmee nieuwe producten worden geïntroduceerd en het aandeel van die nieuwe producten op de totaalomzet afnamen. Ook hier vormen ict-bedrijven een uitzondering.

Jansen: "Ict-bedrijven onderkennen veel meer het belang van r&d. Ze kijken vaker naar de lange termijn dan andere bedrijven. Die zijn teveel gefocust op hun bestaande producten en voeren doorgaans op aanwijzingen van klanten kleine productwijzigingen door." Volgens Jansen is het gevaar op lange termijn dat Nederlandse bedrijven worden weggeconcurreerd omdat ze geen innovatieve producten meer maken en lage lonenlanden diezelfde producten tegen lagere productiekosten produceren. "Nederlandse bedrijven moeten zorgen dat ze hun voorsprong houden door de ontwikkeling van innovatieve producten."

Taal

Taalbeheersing speelt een cruciale rol bij de uitbesteding van bedrijfsactiviteiten in lagelonenlanden en de communicatie die daarbij nodig is. Volgens de onderzoekers hebben Nederlandse bedrijven een voorkeur voor uitbesteding aan India boven China omdat de Indiërs beter de Engelse taal beheersen dan hun Chinese concurrenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-09T10:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.