Help, nerds in de kelder!

Wie van Britse sitcoms houdt én ict'er is, mag de serie 'The IT Crowd' niet missen. Daarin wordt het routineuze leventje van de nerds Roy en Moss, die in de kelder van hun bedrijf het datacentrum beheren, danig verstoord door relatiemanager Jen. De eerste serie is nu in Nederland op dvd uitgekomen.

'Have you tried switching it off and on again' is de standaardreactie van automatiseerder Roy wanneer hij de telefoon van de helpdesk aanneemt. Gevolgd door de vraag of de computergebruiker, meestal een vrouw, de stekker al in het stopcontact heeft gestoken. Klantvriendelijkheid is ver te zoeken bij Roy en zijn mede-ict'er Moss. Met als gevolg dat hun tot razernij gedreven 'interne' klant regelmatig verhaal komt halen en het duo op een pak slaag trakteert (stiekem een soms gekoesterde wens van vele computergebruikers).

Comedy

Gelukkig hebben we het hier over een Britse sitcom: 'The IT Crowd', geschreven door de Ierse scenarist Graham Linehan (schreef eerder 'Father Ted') en geproduceerd door Ash Atalla (was betrokken bij 'The Office'), en gelauwerd met een Emmy Award en een Gouden Roos. Inmiddels zijn er drie seizoenen uitgezonden op de Britse televisiezender Channel 4. In Nederland is de serie alleen op Comedy Central geprogrammeerd geweest.

De serie draait om het it-team van Reynholm Industries, een fictieve Britse onderneming in Londen. De automatiseringsafdeling is gehuisvest in de kelder en bestaat uit twee pizza- en kippenpootetende nerds: Roy (de hacker met T-shirt) en Moss (de contactgestoorde techneut). Of eigenlijk drie, want achter een 'geheime' rode deur houdt een gevangen gehouden gothic (!) het gekoelde serverpark in de gaten. Plots krijgen zij een manager toebedeeld, en tot overmaat van ramp ook nog een vrouw die qua ict van toeten noch blazen weet: Jen, die (tevergeefs) probeert het imago en de klantvriendelijkheid van 'it' te verbeteren.

Kapstok

Natuurlijk, de serie is een karikatuur, maar desalniettemin is de kloof tussen de onbegrepen ict-afdeling en de rest van het bedrijf herkenbaar. Typerend is dat de baas van Reynholm Industries tijdens een personeelsbijeenkomst bijna iedereen, zelfs de schoonmakers, bedankt voor een succesvolle systeemimplementatie, behalve it zelf! Erg diep gaan de makers overigens niet in op ict-zaken - het blijft een kapstok voor het maken van een 'situation comedy' -, want scenarioschrijver Lineham wilde voorkomen dat kijkers doorzappen als het technisch zou worden. Hij wil, zegt hij op www.theitcrowd.co.uk, vooral de sfeer weergeven zoals het in de praktijk doorgaans gaat als er een ict'er langskomt om aan zijn computer te sleutelen. 'Dan praten we nooit over 'de schroeven en de bouten', maar over het weer, terwijl hij zittend voor mijn pc allerlei mysterieuze handelingen verricht...Of zoals het bij mijn vrouw gebeurde. Die kreeg bij computerproblemen altijd te maken met een soort Roy die moeite had om naar vrouwen te luisteren. Hij keek ze daarom nooit aan als hij een gesprek met ze moest voeren.'

Screensaver

Toch zitten er in de serie nog genoeg it-relateerde grappen. Briljant uitgewerkt is bijvoorbeeld de scène rond de brand die in de kelder is ontstaan. Ieder moment kan de chef binnenkomen en Roy zet snel een kapot computerscherm met alleen de omlijsting voor de vlammen. 'Zo, een fraaie screensaver', reageert de ceo bij binnenkomst.

Lineham houdt van technosnufjes. Niet voor niets groeide hij op met een Spectrum-computer en Arcade-computerspelltjes, zoals Space Invaders. Het intro van de serie en de vormgeving van de dvd spreken wat dat betreft gezien de geinige pixel-retro-animatie, die aan de game Jumpman jr. doet denken, boekdelen.

DVD

The IT Crowd. Version 1.0 (B-motion; adviesprijs 14,99 euro. Aanbevolen is ook de korte, hilarische film 'Hello Friend' die als extraatje op de dvd staat en over de maatschappelijke gevaren van een computerimplementatie gaat).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

't mooiste i.m.o. staat niet beschreven: als ondertiteling kun je een soort computertaal/dialect kiezen, hilarisch en dat is w�l echt alleen voor de insiders.
Tip: kijk eerst een keer zonder die ondertiteling, en dan pas m�t - anders leidt het ernstig af ;-)

Iemand een tip waar ze deze serie op DVD verkopen ben ik wel benieuwt naar.

Alvast bedankt ;).

Hele leuke serie voor ICT-ers met gevoel voor zelfspot. Het lijkt ook wel een serie instructiefilms voor callcentra van Telfort, Ziggo en noem ze maar op.

Even googlen. Bij Bol.com is die in ieder geval te vinden.

En leuk die ondertiteling. Heb ik gemist. Mooie reden om weer opnieuw te kijken!

Zelfs bij de mediamarkt kwam ik 'm al tegen. Nu seizoen 2 en 3 nog (zijn toch nog niet op Comedy Central geweest?) Have fun!

Je kunt dit soort series vaak goedkoop scoren op amazon.co.uk of play.com.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-29T10:47:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.