Strategen zijn aan zet bij ICT-overnames

Kapitaal genoeg voor financiering deals

In het eerste kwartaal van 2011 heeft de groei van het aantal overnames en investeringen op de Nederlandse ict-markt doorgezet. De eerste drie maanden van dit jaar lieten een recordaantal van 53 geregistreerde transacties zien. Het betreft vooral strategische versterkingen. Ook waren er diverse exits van investeringsmaatschappijen. Dit blijkt uit het kwartaaloverzicht van overnames, fusies en investeringen dat financieel adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) samenstelt met hulp van Computable.

De strategen zijn duidelijk aan zet op de ict-markt, stellen Ramon Schuitevoerder en Kevin Driesen, adviseurs in het ict-team van MBCF. Bedrijven zoeken naar versterkingen om duidelijke posities op de markt in te nemen. 'Er is genoeg kapitaal beschikbaar om de financiering van een deal te bekostigen. Het gaat over de volle breedte: van kleine nichespelers tot grote marktpartijen', zegt Driesen. Een paar aankopen vonden vanuit faillissement plaats, zoals Infotechnology (RAM Mobile Data) en Itricity (joint venture Inter Access/CTB), maar volgens Driesen draait het hierbij om een beperkt aantal.

India

Buitenlandse kopers lieten zich in de eerste drie maanden van 2011 niet onbetuigd. Bij vijftien van de 53 transacties in het eerste kwartaal van 2011 gaat het om buitenlandse kopers. Schuitevoerder is enthousiast over de overname van de Almeerse ict-dienstverlener Avensus door zijn Indiase branchegenoot Omnitech Infosolutions begin dit jaar. Omnitech is als Indiaas bedrijf niet echt bekend en veel kleiner dan grote namen als TCS en Infosys, maar het heeft wel ambities om de komende jaren door te groeien met Avensus.

Een andere opvallende koper uit een lagelonenland is het Chinese Navinfo. Dat kocht Mapscape, een leverancier van digitale kaarten. Schuitevoerder: 'Het gaat hier om het vroegere VDODayton , een oud-Philips onderdeel dat zich heeft gespecialiseerd in gps-technologie en digitale kaarten voor de auto-industrie. Navinfo begint een geduchte concurrent van TomTom te worden.'

Recidivist

Een aantal kopers uit het buitenland is 'recidivist'. Zo kocht de Amerikaanse it- en netwerkdienstverlener Caci al eerder Ezgov en liet het afgelopen februari zijn oog vallen op Chronotech, een Oosterhoutse leverancier van informatiesystemen voor het onderwijs. Een ander voorbeeld is het Amerikaanse authenticatiebedrijf Vasco dat in januari de Nederlandse evenknie Diginotar inlijfde. Inmiddels heeft Vasco een tweede overname in Nederland gepleegd: de leverancier van identity & access management Alfa & Ariss. Schuitevoerder wijst er op dat Diginotar met Vasco eindelijk weer een stabiele, strategische aandeelhouder heeft. De oorspronkelijk uit de notariswereld ontsproten authenticatieleverancier was tijdens de internethype verbonden aan het later ingeklapte beursgenoteerde it-bedrijfsconglomeraat Newconomy.

Gemeenschappen

Een ontwikkeling die in het eerste kwartaal van 2011 doorzette, is de groei in overnames van onlinediensten. Zo fuseerden Cheaptickets.nl (Beins Travel Group) met Vliegwinkel.nl, nam Just-eat Benelux een deelneming in de onlinemaaltijdservice Hungryzone en kocht RTL Nederland Buienradar.nl. 'Vaak is de doelstelling het vergroten van het bereik via het opkopen van 'communities': gedefinieerde doelgroepen die via een website bereikt kunnen worden', aldus Kevin Driesen van MBCF.

Investeerders

Dat de ict-markt de weg naar boven heeft gevonden, blijkt ook uit de diverse exits van investeringsmaatschappijen. Dat is volgens Schuitvoerder lange tijd niet gebeurd. Het wijst er op dat durfkapitalisten een tijdlang hun participaties bewust in portefeuille hebben gehouden. Ze hebben gewacht op betere tijden om een goede koper te vinden. Hij noemt als sprekend voorbeeld de verkoop van zoekmachine Q-Go, waar drie investeerders (Prime Ventures, Newion Investments en AlpInvest Partners) in zaten, aan het Amerikaanse Rightnow Technologies. Bij het eerder genoemde Avensus heeft investeringsmaatschappij Value Creation and Company zijn belang te gelde gemaakt.

Daarnaast merkt Driesen dat de ict-sector nu ook onder de (relatief) kleinere fondsen weer in de belangstelling staat. Deze fondsen nemen dan een belang voor een bedrag tot ongeveer 1,5 miljoen euro, waarna het geld kan worden gebruikt als groeikapitaal voor het uitvoeren van businessplannen. Hij geeft als voorbeelden The Informal Investor Network (TIIN Capital), dat een belang heeft genomen in Fullfact International, een leverancier van software voor capaciteitsverbeteringen.

Verder stak investeerder Henq geld in webshopontwikkelaar Seoshop en investeerde Icos Capital in Green Clouds, een aanbieder van cloud computing-capaciteit. Ook Value8, een investeringsfonds van ex-VEB-bestuurder Peter Paul de Vries, laat zich gelden. Het nam een belang van 25 procent in Droam, een Amsterdamse dienstverlener die voordelig dataverkeer aanbiedt voor het gebruik van een mobiele telefoon of laptop in het buitenland.

Energie

Volgens Schuitvoerder was de Nederlandse ict-markt ook in crisistijd nog opmerkelijk actief op overnamegebied in vergelijking met andere sectoren, maar spat de energie er momenteel vanaf. 'Bedrijven waren de laatste tijd nogal intern gericht, maar nu ze hun huishoudboekjes weer op orde hebben, kijken ze steeds nadrukkelijker naar buiten om versneld te kunnen groeien.' Voor het tweede kwartaal van 2011 voorziet hij een verdere groei, die mede beïnvloed wordt door het seizoenseffect: deals die partijen nog voor de zomer afgerond willen hebben.

53 transacties

Voor de complete lijst van 53 transacties zie: HIER

Leon Mussche

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Eerste kwartaal 2011 breekt overnamerecord

Nichespelers roeren zich op kopende ICT-markt

ICT-overnames: 2010 goed, 2011 beter

Transacties ICT-markt vallen niet terug

Manager grijpt kans op bedrijfsuitkoop

ICT-sector is nog lang niet overnamemoe

Helft meer ICT-deals in eerste kwartaal

ICT-markt combineert kracht met zwakte

ICT-sector gelooft in 2010

Overnamemarkt straalt kracht uit

Forse groei ICT-overnames in Nederland

Aftrap 2009: overnames blijven op peil

Strategische ICT-overnames nemen af

Kleinere overnames zetten de toon

ICT-bedrijven gaan terug naar de kern

Nog geen dip in groei overnames Nederlandse markt

ICT-markt laat geld rollen in 2007

Kooplust op ICT-markt

Overnemen blijft ‘in’

Derde kwartaal toont dip in overnames

Groei herpakt zich op overnamemarkt

Aantal ICT-overnames valt terug in tweede kwartaal

Vissen in Nederlandse ICT-vijver blijft populair

Recessie schrikt ICT-bedrijven niet af bij overnames

MKB laat zich zien bij ICT-overnames

Durf en kapitaal zijn volop aanwezig op ICT-markt


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-19T08:08:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.