Exact is alleen nog geïnteresseerd in SaaS-spelers

Van der Meijden moet Exact op koers houden

Erik van der Meijden zal de huidige koers van leverancier van erp- en boekhoudsoftware Exact handhaven. Dat zegt scheidend interim-ceo Max Timmer in een toelichting op de benoeming van de nieuwe ceo. Zijn belangrijkste taak wordt het stimuleren van groei op eigen kracht. ‘Natuurlijk kijken wij ook altijd om ons heen naar interessante overnamekandidaten, maar de focus ligt nadrukkelijk op organische groei.’

Als er overnamekandidaten in beeld komen, gaat de interesse uitsluitend uit naar aanbieders van software uit de cloud, stelt Timmer. ‘Al onze softwarepakketten gaan naar de cloud, we zijn niet geïnteresseerd in on premise-bedrijven.'

De komst van Van der Meijden betekent het einde van de loopbaan van interim-ceo en voormalig financieel directeur Timmer bij Exact. Hij verlaat het bedrijf na de vergadering op 26 april 2012 waarin de benoeming van Van der Meijden wordt voorgelegd aan de aandeelhouders. ‘Ik heb tien maanden op deze post gezeten. Dat was langer dan aanvankelijk verwacht.'

Erp op maat

De zoektocht naar een geschikte kandidaat duurde zolang doordat de eerste kandidaten met wie werd gesproken door Exact te licht werden bevonden. De beoogde topman van Exact moest voldoen aan een zwaarder profiel dan een doorsnee directeur van een softwarebedrijf. Dit hangt volgens het bedrijf samen met de internationale schaal van het bedrijf en het productenportfolio. Exact levert op de internationale markt erp-pakketten die op maat zijn gesneden voor internationale bedrijven met vestigingen in meerdere landen.

Voldoet Van der Meijden eigenlijk wel aan het vereiste dat hij zich makkelijk kan bewegen tussen dergelijke klanten? Hij beschikt over enige ervaring in internationale posities. Op zijn CV prijkt de functie van managing director general Western Europe bij HP. In zijn laatste functie van ceo van Getronics - nu KPN Corporate Market - was hij vooral op de Nederlandse markt gericht.

Aandeelhoudersvergadering

Timmer stelt dat hij wel moet vertrekken om Van der Meijden de ruimte te geven bij het besturen van de onderneming. ‘Je kunt geen kapitein en een ex-kapitein op één schip hebben.' De komende 2,5 maand zal hij vooral gebruiken om Van der Meijden in te werken, na de aandeelhoudersvergadering zal hij pas verder kijken naar zijn eigen toekomst.

Met de komst van Van der Meijden en het vertrek van financieel directeur Timmer bestaat de raad van bestuur van het bedrijf uit welgeteld één functionaris. ‘De commissarissen hebben eerder aangegeven een driekoppige raad van bestuur te willen, bestaande uit een ceo, een financiële man en een zogeheten chief technology officer. Eerst zal een nieuwe financiële man worden gezocht. Daarna gaan we kijken naar een cto. Nee, er zijn op dit moment nog geen concrete kandidaten in beeld.'

Hardwaretak en Siigo

Van der Meijden neemt volgens Timmer het roer over van een bedrijf dat klaar is voor de toekomst. Het herstructureringsprogramma dat in 2010 werd ingezet is inmiddels afgerond. Als onderdeel van dit programma werden negentien vestigingen in het buitenland gesloten. Ook werden de Nederlandse hardwaretak en de Colombiaanse dochter Siigo afgestoten.

Bij de reorganisatie is het personeelsbestand met tachtig mensen ingekrompen. Vooral in de backoffice zagen mensen hun baan verdwijnen, vertelt Timmer. Bij commerciële afdelingen en de R&D-afdeling nam het aantal mensen volgens hem juist toe.

Jaarcijfers 2011

Het jaar 2011 sloot Exact volgens Timmer af met een bescheiden groei van de omzet met 0,6 procent. De winst steeg iets sterker met 2,5 procent. Daarvoor heeft hij wel een boekhoudkundige truc moeten toepassen. Timmer schermt namelijk met de cijfers waarin de omzet van afgestoten bedrijven buiten beschouwing wordt gelaten.  Wordt gekeken naar de totale omzet, dat daalde deze in 2011 met 6,5 procent naar 215,6 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-02-16T10:53:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.