Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Teradata viert jubileum

23 december 2004 - 23:007 minuten leestijdAchtergrondCloud & Infrastructuur
Kim Loohuis
Kim Loohuis

Vijfentwintig jaar geleden werd het eerste spelletje Trivial Pursuit gespeeld, deed de walkman zijn intrede en zongen de Village People hun hit ‘YMCA’. Dat was 1979, het jaar waarin Teradata werd opgericht.

  
Alan Chow:”Als een systeem nu meer dan twee uur uitvalt, dan heeft soms de halve wereld de volgende dag een probleem.”.
In een garage in het Californische Brentwood ontwikkelden oprichters Phil Neches en Jack Schemer samen met mede-oprichters Jerry Modes, Dave Hartke en Ira Moskatel een databasecomputer die het grootste databaseprobleem van die tijd op zou moeten lossen. De krachtigste mainframecomputers waren niet krachtig genoeg om Oltp-verwerkingen (‘online transaction processing’) van grote zakelijke databases aan te kunnen. Om deze multinationals de kans te geven hun bedrijfsdata te analyseren, pionierden de Teradata-oprichters in ‘massively parallel processing’ (MPP). Het idee om MMP te gebruiken voor het versnellen van applicaties die bedrijfsbesluiten ondersteunden werd destijds als revolutionair beschouwd.

Eerste product

Alan Chow, senior vice president van de onderzoeks- en ontwikkelafdeling van Teradata, kwam in juni 1981 bij het bedrijf, nog voordat het eerste product ontwikkeld was. “Ik werd, op aanraden van mijn afstudeerdocent aan de Universiteit van Californië, aangenomen bij Teradata als ‘principal engineer’. Ik moest een bestandssysteem bouwen voor de enorme, parallelle, fouttolerante database.”

Teradata Nederland
De Nederlandse vestiging werd in 1990 door Adriaan Veldhuisen opgezet. Veldhuisen was eerder betrokken bij het opzetten van de eerste Europese vestiging in Chertsey (Londen). Het Benelux-kantoor werd door Veldhuisen in Leiderdorp gestart. De vestiging viel onder de verantwoordelijkheid van de directeur die Zuid-Engeland onder zijn hoede had.
Bij de overname van Teradata door NCR op 1 augustus 1992 waren er in Nederland vier Teradatamedewerkers en één klant. Momenteel heeft het bedrijf in Nederland acht klanten met elf verschillende systemen. Er werken nu twintig mensen voor de Nederlandse markt in het NCR-pand in Amsterdam. Daarnaast zijn er nog vier consultants die ook andere Emea-landen vanuit Amsterdam ondersteunen. Tot slot opereert de Emea Teradata klantenservice ook vanuit dat pand.
De werknemers van Teradata staken veel tijd in de ontwikkeling van het eerste product. “We brachten veel tijd op kantoor door. In 1983 nam ik mijn vriendinnetje mee naar het kerstfeest van Teradata. Nadien hielp ik mijn baas verder met het bouwen van ons eerste systeem. Mijn vriendinnetje viel in haar feestjurk in mijn ‘cubicle’ in slaap. Om vier uur was ik klaar en bracht ik haar naar huis. Dat heeft vast indruk gemaakt, want een jaar later zijn we getrouwd. Dit jaar vierden we onze twintigste trouwdag en geheel in stijl zat ik die dag voor zaken in Ohio en was pas ’s nachts thuis”, herinnert Chow zich glimlachend.
In 1984 bracht Teradata zijn eerste product op de markt, de Teradata Database Computer (DBC/1012, waarbij 1012 niet zomaar een nummer is, het staat voor een biljoen bytes, ofwel een terabyte). Dat systeem werd geleverd aan Wells Fargo Bank en AT&T. De laatste zou jaren later enige tijd het moederbedrijf worden van Teradata. Twee jaar later werd de ontwikkeling van DBC/1012 beloond met de vermelding ‘product van het jaar’ in Fortune Magazine.

NCR

Vlak na Teradata’s beursgang in 1987 verliet oprichter Phil Neches het bedrijf om cto te worden bij NCR, de computerfabrikant die ooit als bouwer van kassystemen begon. Met de hulp van Neches werd in 1989 een partnerschap gevormd tussen Teradata en NCR (National Cash Register). Doel was om samen een nieuwe databasecomputer te bouwen. In 1991 kocht Teradata’s eerste klant, AT&T, NCR op en drie maanden later kocht NCR Teradata. Na vijf jaar werd NCR door AT&T verzelfstandigd en kreeg het zijn eigen naam weer terug. Teradata werd een aparte divisie binnen NCR.
Teradata werd in 1993 het eerste bedrijf dat een database verkocht en installeerde die drie terabytes aan data kon draaien en opslaan. Het volgende jaar riep Gartner Group het bedrijf uit tot ‘leider in commerciële parallelle verwerking’. Collega-marktonderzoeker IDC volgde in 1995 door Teradata uit te roepen tot nummer één in MPP. Tijdens deze jaren werd de ondersteuning van open systemen belangrijk en de software van Teradata werd gereedgemaakt voor Unix (1996: Teradata RDBMS versie 2 op Unix SVR4). Datzelfde jaar werd de Teradata database de grootste database met een opslagcapaciteit van elf terabyte. In 1998 pionierde Teradata in in-database datamining.

Tijdlijn

1976Het concept voor Teradata groeit uit onderzoek van het California Institute of Technogy.
1979Op 13 juli wordt Teradata geboren in een garage in Brentwood, Californië. De naam Teradata symboliseert de mogelijkheid om terabytes aan data te beheren.
1984Het eerste product, DBC/1012, wordt geleverd aan Wells Fargo Bank en AT&T
1987Beursgang Teradata in augustus.
1989Teradata vormt een partnerschap met NCR voor de bouw van ‘next generation’ databasecomputers.
1990NCR wordt op 19 september overgenomen door AT&T. In december koopt NCR Teradata.
1996AT&T verzelfstandigt NCR, samen met Teradata.
1998Teradata pioniert in datamining.
2004Teradata viert vijfentwintigjarig jubileum.
Het instorten van de technologie-sector begin dit decennium heeft de manier waarop Teradata technologie verkocht veranderd, aldus het San Diego Business Journal. Voor het instorten van de internethype kwam het volgens Chow neer op: “Hier is een geweldig stukje technologie. Je moet het hebben.” Grote bedrijven kochten technologie zonder enige notie hoe het te gebruiken. “Of het een probleem oploste of echt waarde toevoegde, daar maalde niemand om”, aldus Chow. De tijden zijn veranderd. “We kunnen nu niet succesvol zijn zonder onze klanten te laten zien waar ze in investeren en hoe we hen kunnen helpen hun bedrijfsprocessen te veranderen.”

Toekomst

De afgelopen kwart eeuw heeft een flinke verandering meegebracht voor Teradata. “In het beging ging het erom dat ons product gewoon werkte. Toen het werkte, wilden we het sneller maken. Daarna werd het belangrijk om het te allen tijde te laten werken”, zegt Chow. “Nu moeten we ons zorgen maken over ‘Neem ik een te groot risico als de klant dit 24/7 draaiende moet hebben?’. In de jaren tachtig ging het om een back-endmachine, als die twaalf uur uitviel, was dat niet zo erg, omdat klanten er wel strategische beslissingen op baseerden, maar die strategie werd maar eens in het jaar aangepast. Als een systeem nu meer dan twee uur uitvalt, dan heeft soms de halve wereld de volgende dag een probleem.”
Wat brengen de komende vijfentwintig jaar voor Teradata? “Ik denk dat de mogelijkheid om data real time te verkrijgen en dat het nemen van beslissingen gebaseerd op bepaalde data veel algemener gaat worden de komende tijd”, zegt Stephen Brobst, cto bij Teradata. “De opslag van ongestructureerde data in relationele database-managementproducten zal enorm toenemen, gezien de lage kosten van schijfruimte.” De School voor Informatiemanagement en Wetenschap van de Universiteit van Californië schat dat de wereld gemiddeld ongeveer vijf exabytes aan informatie per jaar produceert. Een exabyte is een miljard gigabytes, of een equivalent van àlle woorden ooit gesproken door mensen. Brobst ziet zelfs ‘extreme datawarehousing’ in de toekomst. Hij baseert dat op drie gegevens: de toename in datavolume, de vraag naar real time reactievermogen en hordes nieuwe gebruikers. Hij wijst op de potentiële petabytes aan data die worden gecreëerd door rfid-technologie. “Bedrijven die rfid gebruiken moeten voorbereid zijn op een datastroom die significant groter is dan wat ze nu gewend zijn”, aldus Brobst. Een datawarehouse dat nieuwe informatie niet direct kan indexeren zal de komende jaren waardeloos worden, zegt de cto. Tot slot schat hij dat het aantal bedrijfsintelligentie-gebruikers van een doorsnee datawarehouse de komende jaren met tien zal vermenigvuldigen. Voor de zekerheid verhoogde Teradata vorig jaar het aantal gebruikers dat toegang kan krijgen tot zijn datawarehouse met een factor van meer dan honderdduizend. Dat zou genoeg moeten zijn.< BR>

Meer over

ECMStorage

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Beveiliging begint bij de Server

    Waarom lifecycle-denken cruciaal is voor IT-security

    Computable.nl

    Bouw de AI-organisatie niet op los zand

    Wat is de afweging tussen zelf bouwen of het benutten van cloud?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Meer lezen

    AchtergrondData & AI

    Fokken met data

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Introductie van sase in het netwerk: eenvoudiger beheer en lagere kosten

    Handen
    ActueelSoftware & Development

    Workday en Randstad slaan handen ineen

    ActueelInnovatie & Transformatie

    Kort: 15 miljoen voor QuiX Quantum, NTT Data met Eurofiber in 5G-zee (en meer)

    OpinieSecurity & Awareness

    Inzicht in kwetsbaarheden aanvalsoppervlak gaat voor budget

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Eigen datacenter, colocatie of cloud?

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialData & AI

    Private AI helpt gemeenten met vertrou...

    In een tijd waarin gemeenten geconfronteerd worden met groeiende verwachtingen van burgers, toenemende wet- en regelgeving en druk op budgetten,...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs