Managed hosting door True

Kabel grote dissonant in glasvezelfeestje gemeente Almere

'Deltaplan glas zet tijd terug'

De polderstad Almere wil in drie tot vijf jaar alle woningen en bedrijven van een glasvezelaansluiting voorzien. Een beter woon- en werkklimaat is het doel. Kabelbedrijf Essent kwam opdraven om uit te leggen dat glas daarvoor niet nodig is.

Proef 'spraak over ip'
Essent gaat in Tilburg en Zwolle proeven doen met spraak over ip via zijn kabelnetwerk. In beide steden kunnen 250 huishoudens via isp-dochter @Home meedoen aan de test. De toegangspoort voor spraakverkeer wordt geleverd door Nuera. Essent heeft verdere invoering van zijn analoge telefoniedienst Twinner enige tijd terug gestaakt.
Algemeen directeur Essent Kabelcom Bernard Dijkhuizen wond er vorige week woensdag geen doekjes om tijdens het seminar 'Breedband live in Almere'. "Nederland heeft geen nieuwe glasvezelinfrastructuur nodig. Je creëert er alleen een derde infrastructuur mee die de nu succesvolle marktwerking tussen breedband via de kabel en telefoon tot een halt zal roepen. Nederland heeft geen Deltaplan glas nodig. Dat zet de tijd alleen maar terug. De bestaande netwerken hebben genoeg potentie om de groeiende vraag naar bandbreedte goedkoop en snel in te vullen."

Opmerkelijk

De komst van Essent was opmerkelijk omdat het kabelnetwerk dat in Almere ligt, in handen is van UPC. Peter van Eijk, programmamanager Almere Kennisstad, meldde langs de zijlijn van het seminar dat de gemeente alleen via papier communiceert met het kabelbedrijf. UPC heeft de gemeente Amsterdam, die na het advies van de Commissie Andriessen vergevorderde plannen heeft om de stad te verglazen, een aanbod gedaan om via zijn kabelnetwerk burgers en bedrijven van 10 Mbps te voorzien. Andere gemeenten moeten blijkbaar maar even wachten op dat aanbod.
Ook Casema experimenteert in de regio Den Haag met dezelfde snelheden over zijn kabelinfrastructuur. Volgens woordvoerder Gradus Vos is invoering in Den Haag technisch geen probleem. Alleen het bedrijfsplan is nog niet rond. Er zijn te weinig toepassingen die hoge bandbreedte vereisen. Daarnaast zijn nieuwe insteekkaarten die nodig zijn voor de opwaardering van het netwerk, nu nog te duur. Casema is sinds twee weken uit het overleg gestapt met de gemeente Den Haag over een gemeenschappelijk glasnet samen met KPN.

Keuze voor glas

Wim Faber, ict-wethouder van de gemeente Almere, geeft toe dat de kabelsector voor de kortere termijn een punt heeft dat de bandbreedte op de bestaande coax-aansluitingen nog fiks op te schroeven is. "Alleen op langere termijn ontkom je niet aan glas. KPN ziet dat in, en heeft deze zomer op het juiste moment de bakens verzet. De kabelsector beweegt te weinig mee." In Almere lopen op dit moment twee proeven met glas. In de Staatsliedenwijk hebben zeventienhonderd woningen en vijfhonderd bedrijven een glasaansluiting gekregen. In februari start dienstverlener Unet met de levering van telefonie, televisie en internetverbinding via deze aansluiting. Daarnaast bereidt KPN in de Eilandenbuurt en Tussen de Vaarten een implementatie van zijn Deltaplan glas voor. Hierbij gaat het om zevenduizend woningen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-19T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.