Glasvezelboeren wacht rampjaar

Expansiegolf Europese glasvezelnetwerken ten einde

Volgend jaar eindigt de uitbouw van Europese glasvezelnetwerken abrupt. Onderzoeksbureau KMI voorspelt dat er in 2002 hooguit zevenduizend kilometer aan glasvezelverbindingen bijkomt. De uitbaters van deze netwerken krijgen een moeilijk jaar. Dit zal zeker ook zijn weerslag hebben op de producenten van glasvezelkabel en actieve optische componenten.

De zevenduizend kilometer steken schril af tegen de 57 duizend kilometer waarmee de Europese netwerken dit jaar nog uitgebreid werden. Een belangrijke oorzaak van deze stagnatie is dat de meeste eigenaren van glasvezelnetwerken hun Europese voornemens grotendeels hebben uitgevoerd. Daarnaast blijven veel expansieplannen op de plank liggen omdat er simpelweg geen geld meer is. Het reservekapitaal is hard nodig om het hoofd boven water te houden en laat verdere investeringen niet toe. Op investeringen hoeven carriers al helemaal niet te rekenen. Ze moeten dus dringend munt slaan uit de bestaande infrastructuur.
 

Ongebruikt

Het merendeel van de glasvezelkabels ligt straks ongebruikt in de grond. KMI verwacht dat in 2003 nog maar 180 duizend kilometer aan glasvezelkabel in Europa in gebruik is. Komend jaar is dat nog 580 duizend kilometer. Carriers zullen zich concentreren op gebieden waar de meeste inkomsten te genereren zijn. Erik Heilborn, president van de Zweedse carrier Telia, onderschrijft dat de investeringsgolf op glasvezelgebied aan zijn eind is gekomen. Hij acht de cijfers van KMI realistisch.
Heilborn ziet in de op handen zijnde consolidatieslag juist mogelijkheden om de positie van zijn bedrijf te verbeteren. Van de ruim twintig carriers die nu actief zijn in Europa blijven er de komende jaren hooguit vier of vijf over, verwacht hij. Amerikaanse carriers zullen hun biezen pakken en het Europese continent laten voor wat het is. Daarnaast voorspelt Heilborn fusies van bestaande spelers. Het opkopen van GTS, waar de ip-carrier Ebone onder valt, door KPN Qwest eind oktober is daar al een voorbeeld van.

Banksaldo

Voor zijn eigen bedrijf rekent Heilborn op een derde plaats op de Europese carriermarkt. Eén van de belangrijkste argumenten die hij aanvoert om zijn stelling te onderbouwen is dat het van oorsprong Zweedse telecombedrijf een positief banksaldo heeft van 1,7 miljard dollar. De inkomsten uit traditionele telefonie in Europa zorgen voor een groeiende inkomstenbron. Daarnaast heeft Telia niet meegedaan aan biedingen op umts-licenties in eigen land. Via een overeenkomst met Tele2 heeft het later alsnog toegang gekregen tot een Zweedse derde-generatielicentie.
In Nederland probeert Telia zoveel mogelijk telecompartijen aan te sluiten op zijn Viking-netwerk. Het verzorgt straks het internationale dataverkeer voor Bbned. Deze dochter van Telecom Italia biedt in Nederland dsl-verbindingen aan. Verder onderhandelt het met Tritone en Versatel over een vergelijkbare overeenkomst. Ook aast het op een niet nader genoemde stadsring in de Amsterdamse regio. Het Zweedse bedrijf wil deze glasvezelring achter de hand hebben om datacenters aan te sluiten zodra de huidige bandbreedteleverancier van dit netwerk door financiële problemen zijn activiteiten moet staken.
 
 
Viking-netwerk
De datacommunicatie-activiteiten van Telia zijn eind 2002 winstgevend, voorspelt Erik Heilborn, president van het van oorsprong Zweedse telecombedrijf. De vraag naar grensoverschrijdend internetverkeer groeit sterk , constateert hij. Het Viking-netwerk strekt zich uit van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee. Via een overeenkomst met Williams heeft Telia een Amerikaans glasvezelnetwerk in handen gekregen. In andere delen van de wereld, onder meer Azië, werkt het met andere carriers om het dataverkeer van zijn klanten ook daar af te leveren.
Vooral met netwerkverbindingen in Oost-Europese landen als Rusland, Polen en Tsjechië onderscheidt zijn bedrijf zich van concurrenten, meent Heilborn. Een deel van het Oost-Europese netwerk van Telia is nog in aanbouw. Op dit moment werkt het concern aan een kabel in de Finse Golf, die uiteindelijk via Sint Petersburg in Moskou moet uitkomen. Door de aankoop van GTS heeft ook KPN Qwest een Oost-Europees datanetwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-21T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.