IBM breidt AFS uit voor Linux en NT

IBM heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn AFS-serversoftware die nu ook draait op Linux en Windows NT. Dit zogenoemde Andrew File System is ontworpen door de Amerikaanse Carnegie Mellon-universiteit als opvolger van het nu gangbare Network File System (NFS) voor Unix-besturingssystemen. Begin jaren negentig ontwikkelde Transarc deze software. IBM nam dit bedrijf in 1994 over.

IBM's AFS-server draaide tot op heden alleen op commerciële Unix-systemen, maar met de nieuwe versie 3.5 draait het ook op Linux en Windows NT. "We hebben ondersteuning voor Linux toegevoegd vanwege vraag van een aantal grote, internationale bedrijven", zegt Gail Koerner van IBM-dochter Transarc. Zij onthult echter niet de namen van die klanten. De nieuwe Linux- en NT-versies van de software kosten ongeveer 2000 dollar per server, terwijl de versies voor commerciële Unix-varianten bijna 5000 dollar per server kosten.

Transparant

Analisten Dan Kusnetsky en Bill Peterson van onderzoeksbureau IDC zijn positief over de AFS-steun voor Linux en NT. "Dit is een belangrijke bouwsteen voor het doordringen van Linux in de commerciële markt", aldus Kusnetsky. Collega Peterson hecht vooral belang aan de 'transparante' datatoegang voor eindgebruikers, dus onafhankelijk van het besturingssysteem. AFS houdt daarvoor een centrale databank bij met de locaties van bestanden. Gebruikers hoeven dus niet te weten op welke server een bestand zich bevindt. Microsoft heeft soortgelijke software voor Windows NT uitgebracht, maar die toevoeging biedt volgens Koerner niet de transparantie van de AFS-software.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker