Managed hosting door True

Schijfindustrie stopt met bloeden

Na forse omzetverliezen van 2001 en 2002 nu op nullijn

De harde-schijfindustrie kruipt langzaamaan uit het dal van de afgelopen twee jaar. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt dat het bloeden is gestelpt: de omzetverliezen zijn nu bijna tot de nul gereduceerd.

De omzet lag in het afgelopen derde kwartaal op 4,8 miljard dollar. Dat is een daling van 0,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2002. In dat jaar beleefde de industrie een daling van 19 procent, en in 2001 een daling van 21 procent. 2001 was het jaar waarin de opslagindustrie plotseling het dal inging.
"De bodem is bereikt. Gedurende de afgelopen paar kwartalen is de omzet nagenoeg gelijk gebleven", verklaart analist Charolotte Rancourt van IDC. De vraag naar harde schijven kende in het derde kwartaal dit jaar een bescheiden groei van 36 procent naar 197 petabyte aan geleverde opslagcapaciteit. De vraag naar opslag loopt dan ook achter op het aanbod.

Prijs en productie

"De daling van het prijsniveau is eveneens afgevlakt; dat is de afgelopen twee kwartalen onder de 30 procent gebleven", zegt IDC-topman John McArthur. Leveranciers van opslagsystemen hebben een verbitterde prijsoorlog tot op heden weten te vermijden, vooral door zich te concentreren op opslagsoftware en -diensten. Daarnaast hebben de bedrijven hun productie gestroomlijnd. EMC heeft hiervoor pc-producent Dell in de arm genomen, die bekend is om zijn productie-efficiëntie.
Opvallend aan de leverancierszijde (zie grafiek) is dat de serverproducenten nog altijd het merendeel van de schijfcapaciteit leveren. Overigens neemt IDC in zijn leveranciersoverzicht geen oem-overeenkomsten mee. Daardoor komt toeleverancier Hitachi lager uit dan verwacht en wordt ook de relatie EMC/Dell niet goed duidelijk.
Een positieve factor voor de schijfindustrie is de toename van opslag op schijven in plaats van op tape. Dit komt deels voort uit de komst van relatief goedkope ata-schijven die dankzij de nieuwe seriële verbinding (S-ata) een afdoende prestatieniveau kunnen bieden. De groei van schijfopslag komt echter vooral voort uit de vereisten van nieuwe bedrijfsregels voor het bewaren van gegevens.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.