HP houdt vast aan overname

Compaq kijkt naar toekomst indien fusie flopt

De voorgenomen overname van Compaq door Hewlett-Packard komt meer en meer onder vuur te liggen. HP-grootaandeelhouder en nazaat van een van de oprichters Walter Hewlett is een campagne tegen de koop begonnen. Desondanks houdt het concern vol. Een steun in de rug is dat Compaq-oprichter Rod Canion de overname toejuicht.

HP benadrukt dan ook dat er geen noodplan is voor het geval de overname niet doorgaat. Directeur Webb McKinney, die de geplande integratie in zijn takenpakket heeft, zegt dat er niet over gepeinsd wordt om de fusie af te blazen. Verder benadrukt hij dat het personeel gewoon gericht is op de dagelijkse gang van zaken.
Eerder wilde HP-president Carly Fiorina de consultancytak van dienstverlener Pricewaterhouse Coopers inlijven. Die uitbreiding is mislukt doordat de aandeelhouders ertegen waren. De beoogde koop van Compaq draait in wezen om diens dienstentak, die de pc-producent zelf ook weer heeft gekocht middels de overnames van serverfabrikanten Tandem en Digital (DEC).

Families

De weerzin tegen de overname van Compaq is inmiddels aanzienlijk. Niet alleen financieel analisten en investeerders opperen bezwaren, ook de nazaten van de HP-oprichters hebben zich ertegen uitgesproken. Walter Hewlett, grootaandeelhouder en tevens directieraadslid, is nu een campagne begonnen om beide bedrijven te laten afzien van de koop. Dit doet hij onder meer in een brief aan de directies die vorige week woensdag werd geopenbaard.
De HP-families bezitten, op persoonlijke basis en middels de 'David and Lucille Packard' Stichting en de 'William and Flora Hewlett' Stichting, bijna 18 procent van de aandelen. Inmiddels heeft HP-directeur Richard Hackborn zich teruggetrokken uit de Hewlett-stichting.
De overige aandelen zijn verspreid over diverse kleinere investeerders. Ook daar heerst onrust. Toch meent integratiedirecteur McKinney dat HP daar nog steun kan winnen voor de overeenkomst. Wat HP betreft gaat de koop gewoon door, koste wat het kost.

Andere uitkomst

Compaq kijkt wel naar de mogelijkheid van een andere uitkomst. President Michael Capellas stuurde zijn werknemers vorige week een e-mail waarin hij stelt dat zijn bedrijf desnoods een zelfstandige onderneming blijft indien HP besluit de overname te annuleren. Die interne memo is kort na verzending uitgelekt.
Eerder waren er al tekenen dat Compaq zich weer meer met het eigen imago bezighield. Kort na de aankondiging van de overname, begin september dit jaar, spraken directieleden en woordvoerders van beide bedrijven nagenoeg alleen over de voordelen van het samengaan. Sinds enkele weken benadrukken Compaq-topmensen in toenemende mate de eigen sterke punten en activiteiten, los van de geplande overname.
In een toespraak op de Internet World-conferentie verklaarde Capellas nog vierkant achter de fusie te staan. Hij voegde daar aan toe dat Compaq wel zijn pragmatische opzet moet behouden. Indien de fusie geen doorgang vindt, wil de topman zijn bedrijf richten op het leveren van diensten, software en hardware voor het bedrijfsleven. De consumentenmarkt, waar de huidige dip vooral voelbaar is, zou dan verlaten worden. Inmiddels heeft Compaq-oprichter gezegd de overname te steunen. Hij noemt veel van de bezwaren van de HP-families op emoties gebaseerd.

Geruststellen

Analisten interpreteren deze woorden als een poging huidige klanten zekerheid te bieden. Onderzoeksbureau Gartner heeft reeds het advies aan gebruikers doen uitgaan om grote bestedingen bij HP en Compaq op te schorten, vanwege de te verwachten consolidatie van producten en het daarmee gepaard gaande schrappen. HP-integratiedirecteur McKinney probeert ook gerust te stellen: "Ook zonder de fusie zijn er veranderingen in onze productlijnen."
Het eindoordeel over de overname wordt geveld op de aandeelhoudersvergadering die naar verwachting eind februari plaatsvindt. HP-president Fiorina zegt in de aanloop naar dat moment agressiever te worden in de communicatie.
Zij stelt dat de kritiek teveel gestoeld is op negatief denken. Eerder haalde de topvrouw al uit naar tegenstanders van de overname; 'gemakzuchtige journalisten en analisten'.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-12-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.