Lindows en Microsoft strijden om naam

Lindows-ceo Michael Robertson was begin deze week in Amsterdam om wederverkopers van zijn Linux-variant steun te bieden. Microsoft heeft ook in Nederland juridische stappen ondernomen tegen Lindows.

"Ik ben nooit een fan van Microsoft geweest. Ik ben een fan van keuze," aldus Robertson. Hij wil de massamarkt een functionele Linux-desktop bieden. In tegenstelling tot leveranciers als Sun Microsystems en Novell wil Lindows juist onder aan de markt beginnen. "Bij desktop denken veel mensen dan aan consumenten, maar wij mikken ook op het mkb, die geen ict-beheerder hebben of willen."
 
De Amsterdamse persconferentie diende ook om onder meer software-verkoper Mensys en pc-leverancier Dvcs te steunen. Die twee bevinden zich onder de Benelux-bedrijven die door Microsoft telefonisch zijn benaderd om over het aanbieden van Windows-concurrent Lindows te praten. Dit gesprek heeft echter niet plaatsgevonden. Volgens Robertson wil de Windows-producent de concurrentie afschrikken, maar hij benadrukt dat het niet de Nederlandse vestiging is die deze stappen zet. "Het komt vanuit het hoofdkwartier in de Verenigde Staten." Dat blijkt te kloppen, want het hoofdkwartier heeft de Nederlandse Microsoft advocaat gevraagd een brief te sturen naar Lindows.com, waarin deze een beroep doet op het merkenrecht dat in de Benelux van kracht is. De merknaam Windows is volgens Microsoft in Nederland sinds 1991 geregistreerd.
Microsoft stelt dat het verplicht is zijn handelsmerk Windows te verdedigen en dat Lindows daar inbreuk op maakt. Robertson meent dat hier geen sprake van is en wil in de Amerikaanse rechtszaak, die in maart begint, betogen dat 'windows' een generieke term is.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-12T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.