Servermarkt blijft in de lift

Lichtere machines winnen terrein

De servermarkt zit nog altijd in de lift. In het derde kwartaal is de stijgende lijn van het tweede kwartaal dit jaar voortgezet. Dit blijkt uit metingen van onderzoeksbureaus IDC en Gartner. Opvallend is dat lichte servers relatief sneller groeien.

Zowel wereldwijd als in West-Europa houdt de groei aan. Wereldwijd is de omzet volgens IDC 1,9 procent gestegen, terwijl Gartner spreekt van 2 procent groei. Dit is grofweg een procent hoger dan analisten eerst hadden verwacht. De omzet bedroeg 10,8 miljard dollar. Vice-president Vernon Turner van IDC maant echter tot kalmte: hij stelt dat de groei van de afgelopen twee kwartalen niet automatisch het langverwachte economische herstellen inluiden.

Licht en x86

Opvallend is dat het aantal lichte servers sterker groeit. Het verschil tussen omzetgroei (1,9 procent) ten opzichte van de toename in aantallen (19,5 procent) is dan ook aanzienlijk. "De volume-servers drijven het marktherstel aan", aldus Turner. IDC definieert lichte servers als computers die minder dan vijfentwintigduizend dollar kosten. Het onderzoeksbureau redeneert dat de beperkte it-budgetten nopen tot serverimplementaties met relatief lichte machines, die immers schaalvoordeel hebben wat zich uit in de prijs.
De omzetgroei uit die categorie bedroeg 9,5 procent vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. Ook hierin is er weer een speciale groep te onderscheiden: de relatief lichtere servers met x86-processoren (van Intel en AMD). De omzetgroei van die machines bedroeg 8,3 procent, terwijl er qua aantallen 21,4 procent meer is verkocht. Ondertussen steeg de omzet uit middelzware servers (25.000 tot 499.000 dollar) met 7 procent, terwijl de zware servers juist 14 procent aan omzet moesten inboeten.
De ranglijst der leveranciers is nagenoeg ongewijzigd. IBM is met een wereldwijd marktaandeel (op basis van omzet) van 31,1 procent nog altijd de grootste, aldus IDC. Dat marktaandeel is 1,4 procent gegroeid. HP is tweede met 27,7 procent, een groei van 0,4 procent.
Sun bezet de derde plaats met 10,8 procent, terwijl Dell oprukt en nu vierde is met 9,5 procent marktaandeel. Dell weet al zes opeenvolgende kwartalen terrein te winnen. De vijfde plaats is voor Fujitsu-Siemens, wiens marktaandeel is gedaald van 6,6 naar 6,3 procent. De verschillende leveranciers hebben elk weer verschillende sterke punten. Zo is HP de grootste, gekeken naar het aantal verkochte machines én wat betreft Unix-servers.

Europa uit het dal

De West-Europese markt is nu ook, na ruim twee jaar daling, weer toe aan een jaarlijkse groei voor de serververkoop. Het derde kwartaal leverde voor het eerst sinds negen kwartalen een positief resultaat. In totaal zijn er 312.325 servers verkocht, goed voor een omzet van 2, 9 miljard dollar. Dat bedrag vertegenwoordigt een stijging van 5,5 procent ten opzichte van de derde periode in 2002.
Ook hier is het aantal verkochte x86-servers (dus met Intel- en AMD-processoren) 23 procent gestegen. De verkoop van Unix-machines met risc-processoren nam slechts 1 procent toe. Daarnaast zijn er nog de serverbladen, veelal met x86-processoren, waarvan er 4 procent meer zijn verkocht.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.