Intelligentie in het netwerk

Storage Area Network-voorzieningen Cisco houden applicaties in de gaten

Netwerkfabrikant Cisco speelt ook op opslaggebied inmiddels een voorname rol. Het concern wil het opslagnetwerk van meer intelligentie voorzien om zo de complexiteit te reduceren.

Ict-bedrijfsmiddelen moeten optimaal flexibel in te zetten zijn. Dit was de voornaamste conclusie van de vorige week door Gartner georganiseerde bijeenkomst Data Center Summit. Het onderzoeksbureau wees erop dat veel organisaties hun ict-voorzieningen centraliseren en bundelen om die flexibiliteit te realiseren. Die souplesse is nodig om te beslissen of datacentrumtaken binnen of buiten het bedrijf belegd moeten worden of om andere bedrijfsstrategische beslissingen te kunnen nemen. Technisch moeten bedrijven hun infrastructuur eenvoudiger maken en het beheer ervan verregaand automatiseren. Deze trend die vaak aangeduid wordt met 'virtualisatie', is volgens Gartner vooral bedoeld om een centrale poel met ict-voorzieningen te creëren.
Cisco stelt dat virtualisatie onderdeel uitmaakt van een aantal verschillende fasen die bedrijven ondergaan bij het saneren van hun huidige ict-infrastructuur. Chris Dedicoat, senior vice president voor de Europese markt van Cisco ziet de intelligente integratie van spraak, gegevens en video als de eerste fase van dit veranderingsproces. De tweede fase is de virtualisatie van het netwerk door ict-voorzieningen als rekenkracht en opslag vanaf een centrale plaats bedienbaar te maken. Volgens Dedicoat zijn veel organisaties dit aan het invoeren. Als laatste fase volgt de integratie van applicaties in een intelligent netwerk. Centrale ict-voorzieningen als opslag kunnen op die manier inspelen op wat er precies op applicatieniveau gebeurt.

Opslag

Dante Malagrinò, Senior Marketing Manager Data Center Solutions bij Cisco stelt dat de SSM-module (Storage Services Module) van het concern nu al op applicatieniveau naar SCSI-opslagpakketjes kijkt die in een SAN van server naar disk gaan en terug. Applicaties kunnen in deze opzet profiteren van de extra intelligentie in het netwerk. Pakketjes worden tijdens het schrijven al 'onderschept' en naar de kopie gestuurd. Vroeger waren daarvoor op alle apparatuur speciale softwareapplicaties nodig. Nu hoeft dat niet meer omdat de applicatie het intelligente netwerk aanstuurt. Dat vermindert ook de netwerkbelasting, omdat de af te leggen weg van de replicatiegegevens korter is. "Cisco heeft met zo'n oplossing netwerkvirtualisatie op klein niveau gerealiseerd", aldus Malagrinò. Opslagspecialist EMC maakt voor zijn applicaties gebruik van de SSM-oplossing van Cisco, onder meer om Serverless Backup mogelijk te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Ron Onrust
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.