Cisco gaat draadloos met microgolven

Vofdm-technologie geduchte concurrent van internet over de kabel en DSL

Dit artikel delen:

Cisco Systems bijt volgend jaar in de Verenigde Staten het spits af met apparatuur waarmee telefoonmaatschappijen, internetaanbieders en andere bedrijven draadloze high-speed internet en telefonie kunnen aanbieden aan bedrijven en particulieren. Europa moet wachten, want de benodigde zendfrequenties zijn hier nog niet beschikbaar.

Cisco's digitale draadloze apparatuur maakt gebruik van laagfrequente microgolven in de 2.5-2.69 GHz band die in Amerika bekend staat als Multichannel Multipoint Distribution Services (Mmds). En aantal grote telecommunicatie-aanbieders in de VS - waaronder Sprint en MCI - hebben al eerder hun oog op deze band laten vallen om draadloos te gaan concurreren met lokale telefoonmaatschappijen. Voor het gebruik van de Mmds-band is een vergunning nodig van de Federal Communications Commission (FCC).
De door Cisco gebruikte Vector Orthogonal Frequency Division Multiplexing-technologie (Vofdm) kan echter ook zenden over de Unlicensed National Information Infrastructure (Unii), een band die bedoeld is om experimenteel gebruik te stimuleren. Door deze mogelijkheid is de drempel voor kleine IP's en telefoonmaatschappijen om Cisco's technologie te adopteren erg laag. Vofdm is ontwikkeld door Clarity Wireless, dat vorig jaar voor 157 miljoen dollar door Cisco werd overgenomen. . Het maakt moet een geduchte concurrent worden van internet over de kabel en Digital Subscriber Lines

Stoorzenders

Het grote probleem bij draadloze transmissies is multi-path interference: signalen voor draadloze communicatie worden gestoord door secundaire signalen die weerkaatsen van gebouwen of andere objecten en net iets later dan het primaire signaal worden ontvangen. Bij televisie-ontvangst veroorzaakt dit ghosting (een dubbel beeld) en bij mobiele telefoons veroorzaakt het echo. Een ander probleem is dat voor een betrouwbaar signaal een direct-zicht (line of sight) nodig is tussen zender en ontvanger.
Door gebruik te maken van geavanceerde signaalverwerkende software is Clarity Wireless erin geslaagd een draadloze technologie te ontwikkelen waarbij clear-line-of-sight niet absoluut noodzakelijk is en waarbij echo signalen juist leiden tot een betere ontvangst. Met Vofdm kan een signaal een afstand van vijftig kilometer overbruggen. Cisco besloot, na de overname van Clarity Wireless, dat iedereen deze technologie mag gebruiken zodat het zich kan ontwikkelen tot een nieuwe standaard in de industrie. In West-Europa is de Mmds-band niet beschikbaar. Greg Raleigh, de uitvinder van Vofdm en nu werkzaam bij Cisco, verwacht dat er in Europa wel ruimte komt op de 3.5 GHz, een band die binnenkort geveild gaat worden.

Alliantie

Een aantal bedrijven en Cisco hebben een alliantie gevormd. Zij werken samen aan de ontwikkeling van de Vofdm-infrastructuur. Toshiba, Motorola en Samsung zullen de 'zend/ontvangers' bouwen die de abonnees nodig hebben om signaal te ontvangen en te versturen. Broadcom en Texas Instruments ontwikkelen de Asic's en ultra-hoge snelheid digitale signaalprocessoren voor deze transceivers. Motorola, EDS en Bechtel Telecommunications zullen klanten ondersteunen die de technologie willen toepassen.
'Het is ons doel om een alternatieve technologie te ontwikkelen die te gebruiken is met alle mogelijke communicatie apparatuur,' zei Don Listwin, Cisco's vice-president voor corporate marketing. 'Wanneer het voor een lokale telefoonmaatschappij onmogelijk is Digital Subscriber Line aan te leggen in een buurt dan is dit het alternatief.' Met een basisstation van zo'n 150.000 dollar en een aantal kleine cellulaire torens of satellietschotels zullen ondernemingen in staat zijn internettoegang en telefonie aan te bieden aan tienduizenden abonnees in kleine en grote steden. Gebruikers zullen medio 2000 voor een bedrag van zo'n 500 dollar een transceiver met een antenne kunnen kopen.

Goedkoop alternatief

Verschillende analisten menen dat Cisco's technologie in veel gevallen - met name waar het te duur is om kabel of glasvezel aan te leggen - een goedkoop alternatief zal zijn voor kabel en Digital Subscriber Line. 'Het is goedkoop, en het is snel,' zegt Howard Anderson, voorzitter van de Yankee Group, een marktonderzoeker in Boston. Het bereik van 50 kilometer geeft deze draadloze technologie een voordeel ten opzichte van Digitale Subscriber Line. Bij DSL kan de abonnee niet verder dan vijf kilometer van een centrale verwijderd zijn.
Gezegd moet worden dat ook andere bedrijven draadloze internettoegang gecombineerd met telefonie aanbieden in de Verenigde Staten. Drie andere bedrijven - Spike Technologies, ADC telecommunications en Adaptive Broadband - hebben technologieën ontwikkeld die concurreren met die van Cisco. Ook van Nortel en Lucent Technologies worden alternatieven verwacht. Geen van deze bedrijven heeft echter zo'n sterke verbond achter zich als Cisco.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Teake Zuidema