Vangnet voor virussen

Cisco ronselt drie antivirus-fabrikanten voor bescherming op netwerkniveau

Symantec, Trend Micro en NAI sluiten hun antivirus-systemen aan op nieuwe software van Cisco. Routers en switches van de netwerkfabrikant kunnen daardoor wormen en virussen onderscheppen en isoleren.

De nieuwe software, die de naam Cnac (Cisco Network Admission Control) heeft gekregen, controleert of machines die aan het netwerk gekoppeld worden wel over recente antivirus-definities en de laatste aanpassingen van het besturingssysteem beschikken. Voldoen apparaten niet aan deze voorwaarden, dan krijgen ze geen of alleen beperkte toegang tot het netwerk. Virussen die op draagbare computers meeliften kunnen zo het netwerk niet langer lastigvallen, is de gedachte.

Samenwerking

De software is ontwikkeld in samenspraak met Trend Micro, Symantec en Network Associates en sluit ook aan op de toekomstige systemen van die leveranciers. Deze samenwerking is een antwoord op recente uitbraken van onder andere Blaster en Sobig.E, die met firewalls afgeschermde netwerken toch nog konden infecteren. Medewerkers met een niet afdoende beschermde laptop liepen buiten de bedrijfspoorten dit virus op. De eerste keer dat zij met deze machines inlogden op het netwerk konden deze wormen alsnog schade in het bedrijfsnetwerk aanrichten.
Het hart van het systeem bestaat uit de Cisco Trust Agent, die op alle laptops, pc's en andere apparaten die het netwerk op kunnen, geïnstalleerd wordt. Deze lokaal geïnstalleerde software communiceert met de routers en switches in het netwerk. Ook haalt dit hulpmiddel virusinformatie bij andere bronnen uit het netwerk vandaan, waaronder antivirus-programma's. Network Associates heeft aangegeven deze module van Cisco te zullen ondersteunen in nieuwe aanpassingen van Mcafee-software. Trend Micro en Symantec hebben dit ook toegezegd. Cisco maakt zijn api (application program interface) openbaar, zodat ook andere antivirus-softwarefabrikanten hun product geschikt kunnen maken voor communicatie met de Cisco-software.

Eén-tweetje

Cisco is niet de enige die een belangrijke stap aankondigt in de strijd tegen virussen. Recent meldde Microsoft dat gecertificeerde Windows-gebruikers een jaar lang gratis het antivirus-product Etrust van CA kunnen uitproberen. Microsoft slaat zo twee vliegen in een klap. Meer consumenten zullen met het gratis product hun pc's van afdoende bescherming voorzien. Veel virussen hebben nu lange tijd succes omdat mensen vanwege de kosten geen antivirus-software op hun pc installeren of bijhouden. Daarnaast koopt de softwarereus meer tijd om producten van het enkele maanden geleden aangekochte Roemeense antivirus-bedrijf Gecad goed te integreren in zijn eigen systemen. Nieuwe versies van Windows zullen naast de firewall die nu al in XP zit ook antivirus-voorzieningen aan boord hebben. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-28T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.