Multicore voor de massa

Sun brengt servers met Niagara-processoren

Dualcore-processoren hebben de brede markt nu wel bereikt. IBM biedt voor zware servers wat meer met zijn dualcore Power5 met ondersteuning voor dual-threads per core. Sun gaat een stap verder met de acht-core vier-threads Niagara.

Sun Microsystems onthult aanstaande dinsdag de eerste servers met de Niagara-processor, onlangs UltraSparc T1 gedoopt. Het betreft machines met 'slechts' één processor, die wel acht chipkernen bevat die elk vier programma-threads tegelijk kunnen verwerken. De chip verbruikt echter een magere 72 Watt aan gemiddeld vermogen en 79 Watt maximaal. "Een server met tweeëndertig single-thread processoren zou 32 keer 150 Watt verbruiken", zegt directeur Martin te Dorsthorst van Sun Nederland.

Per Watt

Sun lanceerde in september al zijn Galaxy-servers met Opteron-processoren van AMD. Die chipproducent spreekt ook van performance per Watt als graadmeter voor processoren, in plaats van price/performance. "Daarbij moet je dus ook de kosten van koeling meenemen", zegt salesmanager Chris de Gier van AMD Benelux.
De Intel-concurrent wil komend jaar meer dan twintig procent van de servermarkt veroveren. "We zitten nu op ongeveer zeventien procent, maar dat was twee jaar geleden nog nul. Dit is de pay-off van onze investeringen in R&D." Tegen 2007 of 2008 wil AMD met multicore-processoren komen. "Dat kan op basis van onze huidige achtste generatie (K8) technologie", zegt De Gier.
Partner Sun komt nu al met multicore in de eigen RISC-processor UltraSparc. Deze chip is vooralsnog bestemd voor servers met één socket. Multiprocessor-machines met deze multicore-chip zouden hun doel voorbijstreven; de toegang tot het geheugen en de communicatie tussen de processoren vormen dan flessenhalzen.

Toekomst

De Niagara vertegenwoordigt volgens Sun de toekomst. Niet meer alsmaar snellere processoren, maar efficiënter werkende meerdere cores; throughput computing. Het spiegelt voor de T1-processor een prestatieniveau dat drie tot zes keer dat van Intels Xeon-processor is. Versus de eigen, oudere UltraSparc zou het prestatieniveau ondanks de lagere kloksnelheid ook fors hoger liggen. Eén en ander is wel afhankelijk van de gebruikte software; applicaties met veel threads doen het beter.
Sun komt voor een breder productportfolio ook met T1's waarbij enkele van de cores zijn uitgeschakeld. Dit betekent dus modellen met vier, zes of acht kernen. Bovendien zijn de aanwezige cores tijdens het draaien van de server uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit om meer stroom te besparen. Sun verwacht in het eerste kwartaal tienduizend T1-machines af te zetten.

'Niagara 2' en Rock

Voor de verdere toekomst verbetert Sun zijn multicore-chip. De intern Niagara 2 geheten processor krijgt waarschijnlijk hetzelfde aantal cores, maar dan elk voorzien van een eigen fpu (floating point unit). De huidige Niagara heeft in totaal maar één fpu. Dit zou echter geen gebrek zijn, aangezien negen van de tien commerciële applicaties de fpu nauwelijks gebruiken, stelt de Unix-leverancier.
Na Niagara volgt Rock, die meer intelligentie ingebakken krijgt, zoals hardware scouting om de cores en de rest van het systeem beter te benutten. Die toekomstige processor moet - in tegenstelling tot Niagara - ook een goed prestatieniveau voor single thread applicaties bieden. Voor multi-thread moet het de beste zijn, stelt Sun zichzelf als doel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.