Netapp komt met opslaggrids

Technologie van overgenomen Spinnaker maakt zijn debuut

Network Appliance is ver in zijn zoektocht naar de heilige graal van uit opslagapparaten opgebouwde grids. De opslagleverancier onthult deze week dynamische virtualisatie van opslag. Deze is voortgekomen uit Spinnaker Networks.

Network Appliance nam Spïnnaker in november 2003 voor 300 miljoen dollar in aandelen over. Ceo Dan Warmenhoven van Netapp zei toen al ronduit dat de overname was ingegeven door Spinnakers geavanceerde software voor clustering en virtualisatie van opslagsystemen. Netapp was zelf al op kleine schaal bezig op dat vlak en lag dus relatief achter op Spinnaker. Die was op zijn beurt beperkt door de bedrijfsomvang en richtte zich dus op de nichemarkt van zware rekenprojecten.
In april dit jaar schetste vice-president technologie Ron Bianchini, voorheen ceo van Spinnaker, de route naar opslaggrids. De eerste realisatie daarvan is nu mogelijk. De gFiler-opslagapparaten van Network Appliance ondersteunen nu glasvezelverbindingen en de virtualisatiemogelijkheden van de nieuwe Data Ontap 7g-software.

Autonome software

De nieuwe versie van Netapps beheersoftware is volgens de producent de eerste virtualisatie-oplossing die dynamisch en zelfsturend werkt. Beheerders kunnen verschillende opslaggebieden definiëren die zichzelf optimaliseren, gericht op individuele applicaties en het daadwerkelijke opslaggebruik.
De leverancier stelt dat klanten hiermee hun opslagbenutting kunnen verdubbelen en tegelijkertijd de i/o (datadoorvoer) van bedrijfsapplicaties aanzienlijk kunnen verhogen. Dit alles is volgens Netapp mogelijk voor lagere beheerkosten omdat het opslagsysteem zichzelf dynamisch kan configureren én herzien.
Opslagconcurrent EMC demonstreerde eind vorige maand toekomstige virtualisatietechnologie voor opslagnetwerken. Het bedrijf heeft hiervoor software die draait op switches van Cisco en Brocade. Deze Storage Router komt in de eerste helft van 2005 en ondersteunt schijfsystemen van EMC, IBM, Hitachi en HP. Dit apparaat kan data verplaatsen zonder dat de bijbehorende applicaties uitgeschakeld hoeven te worden.

Meer leveranciers

Netapps nieuwe Data Ontap-versie biedt ook aansluiting op opslagsystemen van andere leveranciers, waaronder Hitachi, HDS (Hitachi Data Systems), IBM en Sun Microsystems. Nieuw is ondersteuning voor de zware opslaghardware Storageworks XP en Totalstorage DS4000 van respectievelijk HP en IBM.
Hiermee zijn verschillende soorten opslag - das (direct attached storage), nas (network attached storage) en san (storage area network) - te verenigen in één virtueel geheel. Netapps gFiler dient dan als toegangspoort (gateway) voor het gehele opslaggebied. De ondersteuning voor opslag van derden is in december 2002 begonnen met een samenwerking met HDS. Dat wierp in april 2003 zijn vruchten af: Netapp ondersteunde toen HDS en Sun. Ondersteuning voor opslag van IBM en HDS-moeder Hitachi volgde in december.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.