Sun en AMD samen uit op onderkant en midden servermarkt

Opteron inside

De vorige week onthulde samenwerking tussen Sun Microsystems en AMD is gericht op de onderkant en het midden van de servermarkt. Het gaat om Sunfire-servers met twee tot vier AMD Opteron-processoren.

AMD bouwt 300 mm-fabriek
AMD bouwt een nieuwe fabriek in Dresden (Duitsland), waar het reeds een fabriek heeft. De nieuwe faciliteit, Fab 36, gaat chipplakken (wafers) van 300 millimeter produceren, kost 2,4 miljard dollar en moet in 2006 gereed zijn. Waarschijnlijk zal het dan transistorlijnen op 65 nanometer maken. AMD maakt nu halfgeleiders op 90 nanometer, in plakken van 200 millimeter. Aartsrivaal Intel heeft reeds enkele fabrieken overgeschakeld naar 300 millimeter en 90 nanometer. De chipmaker wil in 2005 de eerste producten op 65 nanometer introduceren.
AMD wil de kosten voor Fab36 delen met mogelijke partners. Het voert nu gesprekken met kandidaten, maar het is niet bekend of ook de productiepartners UMC en IBM in beeld zijn. Eerstgenoemde was aangetrokken om de Duron-processor te maken, waarna de tweede was binnengehaald om te helpen voor toekomstige productieprocessen waaronder 65 en 45 nanometer.
  
Sun-president Scott McNealy (links) en AMD-president Hector Ruiz onthulden vorige week op de Comdex-beurs in Las Vegas de strategische samenwerking tussen hun bedrijven.
Computerproducent Sun komt met nieuwe servers in zijn Sunfire-reeks die zijn voorzien van AMD's semi-64-bit serverprocessor. Die machines draaien dan geoptimaliseerde uitvoeringen van Linux, Java en Suns Unix-variant Solaris. Die nieuwe machines komen in 2004 op de markt.
Analist Steven Milunovich van zakenbank Merrill Lynch is positief over deze stap. Hij ziet toekomst voor zwaardere Sun-servers met AMD-chips en meent dat dit niet alleen de markt voor zware rekentaken omvat. De Sun-criticaster is tevens optimistisch gestemd over het feit dat de samenwerking ook ontwikkeling en onderzoek omvat. Dat deel van de samenwerking is gericht op de lange termijn.
Milunovich maant echter dat dit niet per se de financiële ommekeer betekent die Sun nodig heeft. Een processor is op zichzelf namelijk niet voldoende om de verkoop van systemen aan te drijven. Sun benadrukt dan ook de omringende software en strategie die de totale oplossing vormen.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.