Intel is Rambus-problemen nog niet de baas

Herziene chipset omzeilt geheugenkwestie

Intel heeft zijn problemen met Rambus-geheugenchips nog niet opgelost. Het bedrijf lanceerde vorige week alsnog zijn 820-chipset, maar beperkt die tot twee sloten voor Rambus-geheugenchips. Bovendien heeft Intels moederbord voor de zwaardere Rambus-chipset 840 vertraging opgelopen.

Het OR840-moederbord komt pas later dit jaar uit, zo meldt de chipfabrikant op zijn website (http://channel.intel.com/business/ibp/workstn/or840.htm). De 840-chipset is op 25 oktober samen met het bijbehorende moederbord gelanceerd. Beide producten zijn bedoeld voor werkstations - en eventueel voor servers - met twee processoren. Dit uitstel wordt veroorzaakt doordat de productie traag op gang komt.

Ander ontwerp

De 840 heeft geen problemen met Rambus-geheugen aangezien deze chipset is gebaseerd op een ander ontwerp dan de gewraakte 820. Dat product is vorige week toch nog uitgebracht, nadat Intel de oorspronkelijke lancering vorige maand op de valreep annuleerde.
Er bleek namelijk gegevensvervuiling op te kunnen treden bij dataverkeer tussen de processor en het Rambus-geheugen. Dit probleem kon zich voordoen in verband met de derde bank voor dat volgende-generatie geheugentype. Volgens leverancier Rambus schuilt de oorzaak van dit probleem niet in de geheugenchips zelf. Intel zegt weer dat zijn 820-chipset ook niet de boosdoener is.
Het onderliggende probleem is echter nog niet opgelost. De processorfabrikant heeft namelijk bevestigd dat er geen verschillen zijn tussen de oorspronkelijke 820 en de nu uitgebrachte chipset. De hele kwestie wordt nu omzeild doordat de herziene 820 en de bijbehorende VC820-moederborden niet meer dan twee sloten bieden voor geheugenchips.

Kaarten

Overigens brengt Intel twee moederborden uit voor de 820-chipset; de VC820 en de nieuwe CC820. Laatstgenoemde kaart is middels een adapter uit te rusten met sdram-chips. Analisten zien dit als een teken dat Intel voor de directe toekomst toch niet al zijn kaarten zet op Rambus. Die indruk wordt nog eens versterkt door het feit dat ook de volgende generatie van sdram - met een kloksnelheid van 266 MHz - inmiddels op Intels 'roadmap' staat.
 
Tekort Coppermine in voordeel Athlon
PC-fabrikanten Compaq en Fujitsu-Siemens gebruiken de Athlon-processor van AMD in nieuwe machines die rond de kerstdagen verkocht gaan worden. Naar verwachting gaat het stormlopen. Deze twee bedrijven reageren hiermee op het gebrek aan Intels nieuwste Coppermine Pentium III-chips.
De producent introduceerde deze processoren op 25 oktober, maar heeft nog moeite de productie op peil te krijgen. Met name de snelste uitvoeringen (700 en 733 MHz) zijn slechts mondjesmaat verkrijgbaar, bevestigde Intels vice-president Pat Gelsinger op de afgelopen Comdex-beurs. De topman zegt dat het bedrijf de vraag heeft onderschat.
De meeste PC-fabrikanten hebben echter al zware systemen aangekondigd met de nieuwe, snelle processoren. Enkele PC-leveranciers zijn dan ook gedwongen hun productie-schema voor het kerstseizoen te herzien. Compaq en Fujitsu-Siemens gebruiken nu de 600 MHz-uitvoering van AMD's Athlon-processor. Fujitsu-Siemens verwacht pas in januari voldoende Coppermines te ontvangen om aan de productie-vraag te kunnen voldoen.

 
Via verhoogt druk in chip-land
Chipsetfabrikant Via Technologies komt eind januari met zijn eerste processor. Die chip, codenaam Joshua, is bedoeld voor goedkope PC's en draait op kloksnelheden van 433, 466 en 500 MHz. Joshua gebruikt dezelfde aansluiting op het moederbord als Intels Celeron-processor. Via's aanstaande chip is gebaseerd op de Cayenne-processorkern van de overgenomen chipfabrikant Cyrix. De M II-processoren van die chipfabrikant maakten al gebruik van Cayenne. Via zegt dat zijn chip volgend jaar zeker 566 MHz moet halen.
Het bedrijf werkt ook al aan een opvolger voor Joshua, die de codenaam Samuel draagt. Deze processor moet aan het begin van het derde kwartaal uitkomen. Samuel is gebaseerd op het Winchip 4-ontwerp van de andere chipproducent die Via heeft overgenomen; Centaur. De Joshua-opvolger zal beginnen op een kloksnelheid van 500 MHz en gebruikt ook de Socket 370-aansluiting.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-26T00:00:00.000Z Jasper Bakker