Managed hosting door True

Chip- en pc-markt beginnen aan herstel

Gartner en SIA zien omzet 2004 die van 2000 benaderen

De verkoop van halfgeleiders en pc's zit weer duidelijk in de lift. Onderzoeksbureau Gartner en branchevereniging SIA (Semiconductor Industry Association) stellen hun verwachtingen voor dit jaar naar boven bij en voorspellen dat de omzet in 2004 die van het piekjaar 2000 benadert.

De SIA hield vorige week zijn jaarlijkse herfstbijeenkomst waarbij zij haar prognoses voor het lopende jaar onthulde. Ditmaal gaf de vereniging van halfgeleiderproducenten ook haar voorspellingen voor de komende jaren, bijgesteld op basis van de nu oplaaiende hoop.
De omzet groeit dit jaar 15,8 procent naar 163 miljard dollar, voorspelt de organisatie. Midden dit jaar had de SIA nog een groei van 10 procent voorzien, die was teruggeschroefd van de begin 2003 geprognotiseerde 20 procent.
Het komende jaar wordt een jaaromzet van 194 miljard dollar verwacht; een groei van 19,4 procent. "Volgend jaar zijn de externe factoren positief. Terugkijkend zullen we het bestempelen als een goed jaar voor de halfgeleiderindustrie", zegt president John Daane van Altera, die de SIA-conferentie voorzat. Er heerste op die bijeenkomst volgens de aanwezigen dan ook een opgetogen stemming. Dit in tegenstelling tot de neergeslagen sfeer op de branchevereningconferenties van de afgelopen jaren.

Aanbod ok, nu de vraag

Gartner deelt het optimisme, zo bleek vorige week op diens Tech Investor Summit in New York. Het onderzoeksbureau voorspelt dat de wereldwijde omzet uit halfgeleiders dit jaar 174 miljard dollar bereikt. Dat is een groei van 11,7 procent ten opzichte van de omzet van 156 miljard dollar die vorig jaar is geboekt op chipverkoop.
"De toename van de halfgeleiderverkoop in de afgelopen twee kwartalen is voornamelijk een voorraadgedreven verhaal", zegt onderzoeksdirecteur Jeremey Donovan van Gartner. "De benutting van de capaciteit neemt toe en de kwartaalindex van Dataquest (dochter van Gartner) toont aan dat de halfgeleidervoorraden in de distributiekanalen het optimale niveau beginnen te bereiken. Daarnaast zijn er aan de vraagzijde bemoedigende indicaties dat de economische groei van het derde kwartaal geleidelijk overgaat in algehele verbeteringen van de it-bestedingen."
Gartner voorspelt dan ook dat de groei volhoudt en zelfs toeneemt: komend jaar stijgt de omzet uit chips 20 procent naar een omzet van bijna 210 miljard dollar. Daarmee zou de omzet volgens Gartner voorbij het piekjaar 2000 komen, waarin volgens de marktmeter 222 miljard dollar werd gedraaid. De SIA hanteert echter iets andere cijfers: 2000 is weliswaar nog steeds het piekjaar, maar de omzet lag toen op 205 miljard dollar. Los van deze - en andere - lichte discrepanties zijn beide marktmeters positief gestemd over de nabije toekomst. De SIA voorspelt dat de groeilijn doorloopt tot 2006, hoewel de stijging na 2004 onder de 10 procent komt (zie grafieken).
Opvallend is dat de omzetgroei - niet noodzakelijkerwijs gelijk aan de toename van het aantal verkochte chips - vooral buiten de Verenigde Staten plaatsvindt. Japan is dit jaar met bijna een kwart de grootste omzetgenerator. De nummer twee is de Zuid-Oost Azië/Pacifische regio, gevolgd door Europa en dan pas de VS. Komend jaar rukt de VS op naar de derde plaats, na de Zuid-Oost Azië/Pacifische regio en Japan. In 2005 en 2006 zakt de groei per regio onder de 10 procent.

Aandeel pc krimpt

Ondertussen neemt het aandeel van de pc-sector in de halfgeleideromzet af. De pc is dit jaar goed voor 27,3 miljard dollar aan chipomzet, wat een stijging van 14,4 procent betekent ten opzichte van 2002. Komend jaar wordt een omzetgroei van 18,3 procent verwacht, om dan weer onder de 10 procent te zakken. Gartner en de SIA zien het aandeel van consumenten- en communicatieapparatuur toenemen.
In 2001, toen de wereldwijde chipomzet 140 miljard dollar bedroeg, was de pc goed voor maar liefst 42,7 procent van het chipgebruik. Communicatieapparatuur droeg voor 23,8 procent bij en consumentenelektronica was goed voor 15,6 procent. De industriële sector volgde met 9,6 procent, de automobielindustrie met 7,7 procent en de overheidssector (defensie) met 0,7 procent.
Toch ziet het er volgens Gartner en de SIA goed uit voor de pc-industrie. Het onderzoeksbureau heeft zijn voorspelling voor dit jaar verhoogd naar een omzet van 164,3 miljoen dollar, een stijging van 10,9 procent ten opzichte van 2002. Eerder voorspelde het bureau nog een stijging van 8,3 procent. De SIA voorspelt een groei van de pc-verkoop met 8 procent voor dit jaar. In 2004 ligt dat op 11 procent, doordat ondernemingen hun desktops eindelijk gaan vervangen. De pc-industrie zit daar al geruime tijd op te wachten. Gartner twijfelt echter nog of die langverwachte opwaarderingscyclus daadwerkelijk op korte termijn op gang komt.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-21T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.