HP schrapt e3000-servers

Schrappen Unix-voorloper niet ingegeven door overname Compaq

Hewlett-Packard (HP) schrapt de e3000-serverreeks, die al bijna dertig jaar dienst doet. De computerleverancier produceert nog nieuwe systemen tot oktober 2003 en biedt ondersteuning tot december 2006. Woordvoerders benadrukken dat deze beslissing losstaat van de beoogde overname van computerproducent Compaq.

De pensionering van het aloude serverplatform komt deels voort uit datgene wat de e3000 onderscheidt van HP's andere systemen: het MPE-besturingssysteem. Die Unix-voorloper maakte in 1972 zijn debuut en draaide op de eerste minicomputer, de HP 300. Volgens de leverancier is het aantal gebruikers de laatste jaren gestaag afgenomen, met name de afgelopen twee jaar.
Leverancier HP heeft namelijk in 1999 een standaardisatie-operatie doorgevoerd voor de hardware van zijn verschillende servers. Net zoals IBM eind 1999 deed voor zijn Unix-serie RS/6000 (hernoemd tot p-Series) en de computerreeks AS/400 (nu i-Series).
De e3000-reeks is recentelijk nog voorzien van nieuwe modellen (A- en N-klasse) met moderne processoren, de Pa-Risc 8500 en 8600. De nieuwste Pa-Risc-processor is de 8700. HP stelt dat deze moderne chips gebruikers in staat stellen hun e3000-servers nog een tijd te benutten alvorens over te stappen.

Niet bijbenen

Volgens Christine Martino, wereldwijd marketingmanager voor de Commercial Systems-divisie van HP, kon de e3000-reeks de technologische vernieuwing niet bijbenen. "Het MPE-ecosysteem van applicaties, middleware en getraind it-personeel begon aan de randen te rafelen", aldus Martino.
Zij zegt dat HP de kleine maar fanatieke groep e3000-gebruikers wil overkrijgen naar zijn Unix-platform. "De e3000 is een dermate bedrijfskritisch platform dat we de overstap van onze klanten nu op gang willen brengen."
Martino erkent dat de huidige economische malaise niet bepaald helpt. "We moeten de migratieprogramma's herzien om deze zo kosteneffectief mogelijk te maken. Als we nog een paar jaar hadden gewacht, zou de pijn van de overgang groter zijn omdat we klanten dan sneller van het platform af moesten krijgen." Dit impliceert dat HP relatief weinig modernisering meer in petto heeft voor de e3000.

Migratie

Gebruikers van de nieuwe A- en N-klasse krijgen gratis opwaarderingpakketten om hun e3000-servers om te zetten in gelijkwaardige e9000-machines. Gebruikers van oudere e3000-systemen krijgen kortingen op de overstap naar Unix- of Windows-servers. HP hoopt daarnaast ook nieuwe diensten te slijten en betrekt zijn integratiepartners hierbij.
Tot op heden hebben de overgebleven e3000-gebruikers dergelijke migratiemogelijkheden geweigerd. In 1985 legde HP al meer nadruk op HP-UX als vervanging voor e3000, maar dat stuitte op tegenstand. Een risico voor HP is dat het schrappen van deze serverlijn gebruikers kan aanzetten tot overstappen naar systemen van andere leveranciers.
HP heeft namelijk over enkele jaren een volgende migratie op stapel staan; het laat zijn eigen Pa-Risc-processoren vallen ten gunste van Intels 64-bit Itanium-chips. Bovendien zijn er geen plannen om MPE over te zetten naar de Itanium. Daarnaast is er de overname van Compaq, die zelf - dankzij de overnames van Tandem en DEC - meerdere serverplatformen heeft, die het probeert samen te voegen.
Analist Andrew Butler van onderzoeksbureau Gartner meent dat het schrappen van de 3000-serie een moeilijke maar juiste beslissing is. Hij meent dat dit niet direct is gerelateerd aan de inlijving van Compaq, maar ziet wel een verband. "De beoogde overname, gecombineerd met de economische dip, zet HP aan tot het kritisch bekijken van de oudere producten in zijn portfolio."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-11-23T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.