Toshiba ontwikkelt eigen Java besturingssysteem

Twijfels over Japanse marketingcapaciteiten

De softwaredivisie van PC-fabrikant Toshiba heeft zelf een Java-besturingssysteem ontwikkeld. Jexe OS, zoals het product genoemd wordt, is zeer specifiek. Het kan uitsluitend applicaties verwerken die geschreven zijn in '100 procent puur'-Java.

Windows is een algemeen besturingssysteem. Het is geschikt voor veel toepassingen waardoor het te complex is geworden. Java-software draait het snelst op Jexe OS, omdat we het daarvoor geoptimaliseerd hebben", aldus Junya Mizuno, directeur van Toshiba Information Systems tijdens de Comdex in Las Vegas.
Toshiba positioneert Jexe OS als product voor standalone PC's. "Ruim 40 miljoen zware PC's op de wereld draaien zware software, terwijl er vaak alleen maar lichte toepassingen gebruikt worden", zegt Mizuno. "Voor die werkplekken is Jexe OS uitermate geschikt." Verder zijn de specificaties voor een J-PC (Java PC) lichter dan voor een Windows-machine. Met de geïntegreerde push-technologie van Marimba kan de nieuwe systeemsoftware ook gebruikt worden op Net PC's. Nieuwe of aangepaste software wordt dan vanaf een server automatisch op de client gezet.
Daarnaast introduceert het Japanse bedrijf een soort Java Virtual Machine (JVM) voor Windows, Jexe Ware. Hiermee kan '100 procent puur'-Javasoftware draaien onder Windows; iets dat Microsoft in zijn productbeleid probeert te vermijden.

Philips-syndroom

Of Bill Gates wakker ligt van Toshiba is echter nog maar de vraag. Hoewel de producten technisch goed in elkaar zitten, heeft Toshiba grote moeite om ze in de publiciteit te krijgen. Met dit 'Philips-syndroom' kampen meerdere Japanse bedrijven: goede technologie, slechte marketing.
Hoewel ze zich nog moeten bewijzen zijn deze producten technisch gezien geslaagd. Toshiba zorgt echter niet voor een grootschalige marketing en verkoopcampagne. De softwaregroep was op de grootste IT-beurs ter wereld niet eens op de centrale Toshiba-stand te vinden, maar op een vergeten plek gezet en slechts bemand door drie medewerkers. Mizuno is in onderhandeling met een aantal hardwareleveranciers om Jexe OS standaard mee te leveren. Wie dat zijn en wat de status van de gesprekken is, wil hij niet zeggen. Mochten Jexe OS en Jexe Ware een succes worden, dan levert dat een bijdrage aan het populariseren van '100 procent puur'-Java en niet van de 'Microsoft versie' van Java. De vraag is wat de PC-tak van Toshiba wil. Zij zullen in ieder geval geen Jexe OS gaan leveren, laat Mizuno weten. Het is evenmin de bedoeling dat de specificaties van PC's naar beneden bijgesteld kunnen worden. De interne belangen van hardwareleveranciers die ook systeemsoftware maken, lopen dus flink uiteen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.